Krem z kukurydzy

Pomysł na proste danie z kukurydzy.
Złocista kukurydza świetnie sprawdzi się w formie kremu. Wypróbujcie poniższy przepis, a z pewnością nie będziecie żałować.

Krem z kukurydzy

  • 680g – kukurydzy z puszki
  • 60g – masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5g kukrkumy
  • 5g papryki ostrej
  • 400ml mleka kokosowego
  • 0,5l wywaru z jarzyn lub wody

W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.

Fot., żródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat