Krem z dyni

Przepis na krem z dyni.
Przepis na zupę kremową z dyni autorstwa szefa kuchni wrocławskiej restauracji “Przyjaciele i Znajomi” Piotra Kozińskiego.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka posiekanej białej cebuli,
  • 1 łyżeczka czosnku posiekanego,
  • 1 łyżeczka imbiru posiekanego,
  • 1 łyżka masła,
  • 30 ml. oleju
  • 1 litr bulionu  drobiowego / warzywnego,
  • dynia ok 3 kg.


Przygotowanie.
Dynie pokroić na 8 części. Piec w piekarniku ok.35 min, w temp. 160. Ostudzić i obrać ze skóry. Czosnek, imbir, cebule i ostrą papryczkę podsmażyć na małym ogniu ok. 1,5 min, dodać masło i smażyć 2 min. Dynie włożyć do garnka,zalać bulionem i gotować 10 min. Zblendować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku. 

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat