Kremowa zupa z jarmużu z nutką koziego sera

Przepis na kremową zupę z jarmużu z nutką koziego sera.
Czas przygotowania: 30 min.
Porcja: 4 osoby


Czy wiecie, że jarmuż to prawdziwe królestwo witamin?

Przede wszystkim bardzo dużo chlorofilu, który ma działanie antyoksydacyjne. Posiada też bardzo dużo karotenu, witaminy C, B i E. W jarmużu znajdziemy też błonnik, magnez, cynk, żelazo i wapń. Ma w sobie również luteinę, odpowiadającą za poprawę wzroku. Same zdrowie!

Składniki:

  • włoszczyzna (porcja rosołowa)
  • duża cukinia
  • 200 g jarmużu
  • 80 g sera koziego w plastrach
  • garść ziaren słonecznika
  • roszponka do ozdoby
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę przygotować, zalać wodą, dodać sól i pieprz i gotować, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Cukinię obrać, pokroić na małe kawałeczki.
  3. Jarmuż i cukinię dodać do garnka z włoszczyzną i gotować przez kolejne 10 min.
  4. Odlać 2/3 wody z garnka.
  5. Zblendować warzywa by powstała równomierna masa.
  6. Na patelni prażymy słonecznik
  7. Do zupy dodajemy pokrojony w kosteczkę ser kozi i ciepły słonecznik i pozostawiamy zupę przez kilka minut na małym ogniu, by serek mógł się roztopić.
  8. Do smaku możemy dodać mleko lub śmietanę.
  9. Gotowy krem umieszczamy w bulionówkach i przyozdabiamy roszponką.


Smacznego! Krem ten nie tylko rozbudza zmysły i rozgrzewa w zimowe dni. To prawdziwa bomba witaminowa oraz zdrowy i pożywny posiłek. Polecam!

Marta Bronowicka
(marta.bronowicka@dlalejdis.pl)

Fot. Marta Bronowicka




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat