Czy wiecie, że jarmuż to prawdziwe królestwo witamin?
Przede wszystkim bardzo dużo chlorofilu, który ma działanie antyoksydacyjne. Posiada też bardzo dużo karotenu, witaminy C, B i E. W jarmużu znajdziemy też błonnik, magnez, cynk, żelazo i wapń. Ma w sobie również luteinę, odpowiadającą za poprawę wzroku. Same zdrowie!
Składniki:
- włoszczyzna (porcja rosołowa)
- duża cukinia
- 200 g jarmużu
- 80 g sera koziego w plastrach
- garść ziaren słonecznika
- roszponka do ozdoby
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Włoszczyznę przygotować, zalać wodą, dodać sól i pieprz i gotować, aż warzywa staną się miękkie.
- Cukinię obrać, pokroić na małe kawałeczki.
- Jarmuż i cukinię dodać do garnka z włoszczyzną i gotować przez kolejne 10 min.
- Odlać 2/3 wody z garnka.
- Zblendować warzywa by powstała równomierna masa.
- Na patelni prażymy słonecznik
- Do zupy dodajemy pokrojony w kosteczkę ser kozi i ciepły słonecznik i pozostawiamy zupę przez kilka minut na małym ogniu, by serek mógł się roztopić.
- Do smaku możemy dodać mleko lub śmietanę.
- Gotowy krem umieszczamy w bulionówkach i przyozdabiamy roszponką.
Smacznego! Krem ten nie tylko rozbudza zmysły i rozgrzewa w zimowe dni. To prawdziwa bomba witaminowa oraz zdrowy i pożywny posiłek. Polecam!
Marta Bronowicka
(marta.bronowicka@dlalejdis.pl)
Fot. Marta Bronowicka