Kulebiak z koreańskim twistem

KULEBIAK WEDŁUG PRZEPISU SZEFA Z SAMSUNG CLUB DES CHEFS.
Karnawał – czas zabaw, imprez, prywatek i spotkań ze znajomymi – trwa w najlepsze.

Zapraszając gości lub idąc do kogoś z wizytą często zastanawiamy się co zaserwować, aby dobrze wypaść i aby wszystkim smakowało. Czy znów będzie to sałatka, a może koreczki? A może tym razem warto pomyśleć o czymś niestandardowym?

Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycję z nowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji. Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Dlatego w menu na spotkania ze znajomymi także warto postawić na oryginalne połączenia i nietuzinkowe kombinacje smaków, by zaskoczyć ich swoim kulinarnym talentem.

W roli dania, łączącego tradycję z nowoczesnością, świetnie sprawdzi się np. kulebiak z koreańskim twistem, stworzony przez szefa kuchni z Samsung Club Des Chefs Korea. Kihak Lim to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu. Potrawa popularna na Wschodzie, została odświeżona i urozmaicona w azjatycki sposób. Łosoś, grzyby i szpinak to tylko niektóre ze składników, które koreański szef dodał do wschodniego zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt. Oto przepis na kulebiaka, który zaskoczy bliskich i znajomych:

Kulebiak z łososiem
Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem

Składniki (porcja dla 5 lub 6 osób)

Pilaw

  • ½ szklanki białego ryżu basmati
  • ½ szklanki brązowego ryżu basmati
  • ½ łyżki dzikiego ryżu
  • 2 szklanki bulionu z kury

Zalewa

  • 1 l wody
  • 60 g soli
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka kolendry
  • ½ łyżki kminu
  • ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 10 g startego imbiru

Łosoś

  • 450–500 g łososia
  • 1 porcja ciasta francuskiego (mrożona, w rozmiarze 30 x 40 cm)
  • 4 lub 5 plasterków szynki prosciutto
  • 200 g duxelles (drobno pokrojonych, smażonych grzybów)
  • 50 g zblanszowanego i odciśniętego szpinaku
  • 10 g bazylii
  • 10 g koperku
  • 5 g oregano
  • 5 g majeranku
  • 2 ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  1. ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 15 minut. Następnie wyłącz i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie.
  2. ŁOSOŚ: Przygotowanego łososia umieść w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz.
  3. CIASTO: Rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej właśnie kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°.
  4. RYŻ: Namocz trzy rodzaje ryżu w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i na 20 minut wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika.
  5. PODANIE: Serwuj kulebiak w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.

Fot. Samsung
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat