Wystarczą sprawdzone triki, by uczynić Wasze gotowanie łatwiejszym, szybszym i smaczniejszym! Gotowi na kulinarne triki, które sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością? Wyruszcie z nami w tę przygodę!
Zero waste, czyli jak gotować i oszczędzać czas
Ile razy zdarzyło się Wam, że po przygotowaniach do obiadu zostało Wam zbyt wiele składników lub bywało też tak, że ugotowaliście czegoś za dużo? Dzięki gotowaniu w duchu zero waste jesteście w stanie nie tylko optymalnie zaplanować posiłki, ale również w kreatywny sposób wykorzystać tzw. resztki! Czy wiecie, że w okolicach Wielkanocy łupinki z cebuli możecie zagotować z jajkami i dzięki temu uzyskają one piękny ciemny kolor? Nic nie stoi też na przeszkodzie temu, by resztki bulionu warzywnego lub mięsnego przelać do foremek lub opakowań do lodu i je zamrozić! Takie kostki lodu z bulionem możecie rozmrozić i dodać do innych dań w przyszłości, by uzyskać jeszcze bardziej aromatyczny smak. A co z liśćmi rzodkiewki, które smutno spoglądają na Was z lodówki? Otóż nie musicie ich wyrzucać! Wystarczy, że poszatkujecie je i dodacie oliwę, parmezan i czosnek, a następnie zblendujecie i wspaniałe pesto gotowe! Takie pesto świetnie sprawdzi się na przykład serwowane z makaronem, na pizzy czy w sałatce tortellini! Przy następnym gotowaniu spróbujcie pomyśleć, czy któryś ze składników, który chcecie wyrzucić nie sprawdziłby się idealnie jako wzbogacenie smaku w innym daniu.
Sałatka tortellini
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot. Knorr
Informacja prasowa