Kurczak Generała Tso

Opublikowano: 2020-11-19
Przepis kulinarny marki Britta.
Przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej, urozmaicone ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu jaśminowego.

Kurczak Generała Tso

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)
  • 650g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki bulionu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 3 posiekane cebulki dymki

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
  2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
  3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
  4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
  5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
  6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem

Smacznego!

Fot. Britta
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat