Miłośnicy Grześków, oprócz impulsowych lodów na patyku (w czekoladzie deserowej albo mlecznej) lub w rożku, które można schrupać po drodze o każdej porze dnia, do przygotowywania deserów w domu mają także lody w opakowaniach 500- i 900-ml. Zamknięto w nich esencję smaku klasycznych wafli Grześki. Lody uwodzą kakaowym smakiem z nutą śmietanki i aksamitnej czekolady, kusząc dodatkowo kruchymi miniwafelkami. Idealne i dla koneserów, i dla lodowych żarłoków, i dla miłośników zaskakujących dodatków. Smakują wybornie podane solo, ale są też doskonałe do łączenia ze świeżymi owocami, sosami, bitą śmietaną. Oto kilka pomysłów na desery z lodami Grześki w roli głównej.
Grześki puchar z orzechami
Składniki:
Wykonanie: deser dokładnie wymieszać z likierem i 4 łyżkami śmietany kremówki. Rozlać do schłodzonych pucharków, wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić (najlepiej w mikrofali). Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do pucharków nałożyć lody Grześki, bitą śmietanę, posypać orzechami i polać stopioną czekoladą. Udekorować np. wafelkami.
Grześki deser z sosem rumowym
Składniki:
Wykonanie: śmietanę bardzo mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie połączyć ze zmiksowanymi orzeszkami. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić, wymieszać z rumem. Lody Grześki nabierać łyżką i wykładać do miseczek. Dołożyć śmietanę, polać czekoladą. Udekorować np. wafelkami.
Czekoladowa eksplozja Grześków
Składniki:
Wykonanie: lody Grześki nabierać łyżką i nakładać do miseczek. Posypać obficie płatkami czekoladowymi, kakao lub czekoladą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Fot. Colian
Informacja prasowa