Makaron gotowy w 2 minuty!

Podravka przedstawia przepis na spaghetti carbonara.
Podravka uzupełniła portfolio produktów o makaron 100% durum, którego ugotowanie zajmuje tylko 2 minuty. To pierwsza taka propozycja szeroko dostępna na rynku.

Makaron dostępny jest w dwóch popularnych kształtach – świderki i spaghetti. We współczesnym, zawrotnym tempie życia przyrządzania posiłków nie zawsze jest możliwe. Dlatego coraz chętniej korzystamy z możliwości, by to sobie ułatwić. Naprzeciw aktualnie panującemu trendowi „convenience” wychodzi Podravka, która jako pierwsza wśród wiodących producentów żywności, wprowadziła do sprzedaży makaron, gotowy już w 2 minuty.

Makarony Podravka „2 minuty” są typu włoskiego – zrobione w 100% z pszenicy durum, odmiany zawierającej mnóstwo białka, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki innowacyjnemu procesowi produkcji, czas gotowania al dente to jedynie 2 minuty. Mimo tak krótkiego czasu gotowania, produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych oraz inspiruje do szybkiego i prostego przygotowywania różnorodnych potraw. 

Makarony Podravka „2 minuty” dostępne są w opakowaniach 500g w dwóch kształtach, najchętniej wybieranych przez polskich konsumentów – świderki (fusilli) i spaghetti. Obydwa doskonale pasują do przygotowania wielu potraw: od znanych śródziemnomorskich dań typu bolognese po różnego rodzaju zapiekanki czy makaronowe sałatki. Dla początkujących kucharzy lub tych najbardziej zabieganych sprawdzi się również kompozycja makaronu „2 minuty” np. z toskańskim sosem pomidorowym Podravka z czosnkiem i pietruszką.

Czasem wystarczy odrobina inspiracji: jak przygotować szybkie i proste spaghetti carbonara w prawdziwie włoskim stylu?

Spaghetti carbonara - przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g tartego parmezanu
  • 150 g pancetty lub wędzonego boczku
  • 250 g makaronu spaghetti „2 minuty”
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Spaghetti ugotuj al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron, a następnie odcedź makaron. Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj z parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż przez kilka minut aż się zrumieni. Dodaj starty czosnek i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj makaron i wcześniej odlaną wodę. Podgrzewaj całość kilka minut. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się, a stworzyły kremowy sos. Na koniec delikatnie wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na ciepło posypane serem i natką pietruszki.

Maksymalna rekomendowana cena półkowa:

  • Świderki  2 minute Podravka 500g: 3,99-4,39zł
  • Spaghetti 2 minute Podravka 500g: 3,99-4,39zł

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat