Makaron dostępny jest w dwóch popularnych kształtach – świderki i spaghetti. We współczesnym, zawrotnym tempie życia przyrządzania posiłków nie zawsze jest możliwe. Dlatego coraz chętniej korzystamy z możliwości, by to sobie ułatwić. Naprzeciw aktualnie panującemu trendowi „convenience” wychodzi Podravka, która jako pierwsza wśród wiodących producentów żywności, wprowadziła do sprzedaży makaron, gotowy już w 2 minuty.
Makarony Podravka „2 minuty” są typu włoskiego – zrobione w 100% z pszenicy durum, odmiany zawierającej mnóstwo białka, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki innowacyjnemu procesowi produkcji, czas gotowania al dente to jedynie 2 minuty. Mimo tak krótkiego czasu gotowania, produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych oraz inspiruje do szybkiego i prostego przygotowywania różnorodnych potraw.
Makarony Podravka „2 minuty” dostępne są w opakowaniach 500g w dwóch kształtach, najchętniej wybieranych przez polskich konsumentów – świderki (fusilli) i spaghetti. Obydwa doskonale pasują do przygotowania wielu potraw: od znanych śródziemnomorskich dań typu bolognese po różnego rodzaju zapiekanki czy makaronowe sałatki. Dla początkujących kucharzy lub tych najbardziej zabieganych sprawdzi się również kompozycja makaronu „2 minuty” np. z toskańskim sosem pomidorowym Podravka z czosnkiem i pietruszką.
Czasem wystarczy odrobina inspiracji: jak przygotować szybkie i proste spaghetti carbonara w prawdziwie włoskim stylu?
Spaghetti carbonara - przepis
Składniki:
Sposób przygotowania:
Spaghetti ugotuj al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron, a następnie odcedź makaron. Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj z parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż przez kilka minut aż się zrumieni. Dodaj starty czosnek i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj makaron i wcześniej odlaną wodę. Podgrzewaj całość kilka minut. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się, a stworzyły kremowy sos. Na koniec delikatnie wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na ciepło posypane serem i natką pietruszki.
Maksymalna rekomendowana cena półkowa:
Fot. Podravka
Informacja prasowa