Wyselekcjonowane i zgromadzone w publikacji przepisy mogą stanowić źródło inspiracji dla rodzin, w których karp nie cieszy się dużą popularnością na wigilijnym stole. Lub tych, które po prostu chcą spróbować nowych smaków, a przy okazji czerpać z korzyści płynących z jedzenia makreli.
Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni – oto propozycja wigilijnego dania prosto od Jakuba Kuronia. Ich wykwintny smak oczaruje gości podczas świątecznej kolacji.
Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni
Ryby znakomicie łączą się też z grzybami – drugim kulinarnym symbolem świąt. W tym wypadku – z boczniakami. Przygotowanie dania powinno zająć ok. 40 minut.
Potrzebne składniki (dla 4 osób):
Puree z dyni:
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę do wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 minut w 190°C. W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.
Fasolę odsącz i opłucz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody. Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zarumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony. Makrelę podaj z fasolą i puree z dyni.
Fot. Robert Wilczyński
Informacja prasowa