Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni

Przepis, którym zachwycisz swoich gości na święta.
Jako superzdrowa i supersmaczna ryba, makrela doczekała się kampanii promującej jej atuty. Pod hasłem „Makrela SUPERDOBRA” kryje się akcja edukacyjna na jej właśnie temat, wzbogacona o książkę z 23. przepisami kulinarnymi. Ambasadorem akcji jest Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia.

Wyselekcjonowane i zgromadzone w publikacji przepisy mogą stanowić źródło inspiracji dla rodzin, w których karp nie cieszy się dużą popularnością na wigilijnym stole. Lub tych, które po prostu chcą spróbować nowych smaków, a przy okazji czerpać z korzyści płynących z jedzenia makreli.

Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni – oto propozycja wigilijnego dania prosto od Jakuba Kuronia. Ich wykwintny smak oczaruje gości podczas świątecznej kolacji.

Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni
Ryby znakomicie łączą się też z grzybami – drugim kulinarnym symbolem świąt. W tym wypadku – z boczniakami. Przygotowanie dania powinno zająć ok. 40 minut.

Potrzebne składniki (dla 4 osób):

  • 4 świeże filety z makreli,
  • 6-8 boczniaków pokrojonych w paski,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 4 suszone pomidory, bez zalewy,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy,
  • 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby,
  • pieprz i sól.

Puree z dyni:

  • 1 dynia piżmowa, waga około 1 kg,
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę do wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 minut w 190°C. W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.

Fasolę odsącz i opłucz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody. Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zarumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony. Makrelę podaj z fasolą i puree z dyni.

Fot. Robert Wilczyński
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat