Małe świąteczne przyjemności

Trufle orzechowe według przepisu Karo in the Kitchen.
Ten elegancki i - wbrew pozorom - prosty do zrobienia deser uprzyjemni świąteczne chwile spędzane z najbliższymi.

Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony, masło orzechowe i czekolada tworzą oryginalne połączenie smaków, któremu trudno się oprzeć. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, bo te małe kuleczki w magiczny sposób szybko znikają z talerza.

Trufle orzechowe według przepisu Karo in the Kitchen

Składniki:

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 100 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 130 g czekolady – mlecznej, gorzkiej albo pół na pół
  • 80 g orzeszków ziemnych – surowych albo prażonych
  • 5 klasycznych solonych krakersów
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, erytrolu albo ksylitolu  (więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie desery)

Przygotowanie:

  • Orzeszki ziemne wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami.
  • Twarożek  Mój Ulubiony, masło orzechowe, pokruszone krakersy,  1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką w miseczce. Z powstałej masy toczymy w dłoniach 18 kulek wielkości małego orzecha włoskiego – nie trzeba niczym smarować rąk, masa jest tłusta i spoista. Gotowe kulki  układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – powinny się porządnie schłodzić.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w mały rondelek wstawiamy metalowy lub kamionkowy kubek i wsypujemy do niego czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy całość. Mieszamy czekoladę do dokładnego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Uważajcie, żeby nie dostała się do niej woda!
  • Schłodzone trufle nabijamy po kolei na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w gorącej czekoladzie. Czekamy, aż z masy serowej spłynie nadmiar czekolady i lekko się ona zasklepi, a wtedy ściągamy kulkę z patyczka do miseczki z pokruszonymi orzechami. Gotową pralinę odkładamy na deskę. Powtarzamy z kolejnymi kulkami, do wykończenia składników.
  • Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!

Fot. Mój Ulubiony
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat