Mazurek wielkanocny z bakaliami

Przepis na wielkanocny mazurek.

Składniki:

•    mąka - 250 gramów
•    Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
•    cukier puder - 5 łyżek
•    cukier waniliowy - 1 łyżeczka
•    jajko - 1 sztuka
•    bakalie - 2 szklanki
•    płatki kukurydziane - 1 łyżka
•    kardamon - 1 szczypta
•    miód - 1 łyżka
•    jajka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

1.    Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
2.    Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3.    Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
4.    Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
5.    Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

ip

fot. Kasia




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat