Składniki:
• mąka - 250 gramów
• Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
• cukier puder - 5 łyżek
• cukier waniliowy - 1 łyżeczka
• jajko - 1 sztuka
• bakalie - 2 szklanki
• płatki kukurydziane - 1 łyżka
• kardamon - 1 szczypta
• miód - 1 łyżka
• jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
2. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
4. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
ip
fot. Kasia