Meksykański koktajl krewetkowy

Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski - przepis kulinarny.
Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych.

Ekologiczny ketchup BIO z dodatkiem papryczek jalapeno to najlepszy wybór dla tych, którzy lubią ostrzejszą kuchnię – na przykład rodem z Meksyku. Z Meksyku pochodzi również przepis na koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski.

Krewetki to zdecydowanie jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza. Poza swoim wyjątkowym, delikatnym mięsem posiadają wiele cennych witamin i minerałów, są również doskonałym źródłem białka. Dodatkowo, przez swój delikatny smak, bardzo dobrze uzupełniają przeróżne potrawy - od pizzy, przez makarony na sałatkach kończąc. Mogą również stanowić bazę wykwintnych dań. Naszym faworytem jest lekki, meksykański koktajl krewetkowy z dodatkiem warzyw i ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski. To danie idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.

Składniki ( 4 porcje):

Sos koktajlowy:

  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO
  • 2/3 łyżki soku z limonki
  • kilka kropel tabasco
  • 1 średni ogórek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek
  • ćwiartki limonki do podania
  • 1 papryczka chilli/jalapeno
  • opcjonalnie: kukurydziane nachos

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę.
  2. Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe.
  3. W dużej misce mieszamy składniki na sos koktajlowy i doprawiamy.
  4. Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.

Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł

Fot. Roleski
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat