Na kwarantannie podjadaj zdrowo

Kanapka z cykori z szynką Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol i cytrynowym sosem - przepis kulinarny.
Przedłużająca się kwarantanna z powodu koronawirusa sprawia, że większość czasu spędzamy w domach.

Nasze mieszkania zyskały nowe funkcje stając się nie tylko przestrzenią do relaksu, ale też pracy. To z kolei sprawia, że śniadanie i lunch jemy w domu, ale też znacznie częściej zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu czegoś smakowitego. I chociaż zwykła kanapka może wydawać się czymś niewinnym, to jednak zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj nasze propozycje na przekąski bez pieczywa.

Kanapka z cykori z szynką Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol i cytrynowym sosem

Składniki:

  • Szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol (ok. 250 g)
  • groszek konserwowy (1 puszka)
  • papryka świeża czerwona (1 sztuka)
  • jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
  • ser żółty (150 g)
  • sos wiosenny

Sos wiosenny

Składniki:

  • sok z jednej cytryny
  • olej (50 ml)
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
  • sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat