Najlepsze letnie koktajle

Koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival - PRZEPISY!
Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej.

Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!

NOCNY PORTIER - LUBLIN

Koktajl Mango Kong
Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.

Składniki:

  • 40 ml Captain Morgan White Rum
  • 40 ml kordiału mango-limonka
  • 8 listków bazyli.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem. Dekorujemy szczytem bazyli.

ZEST - RZESZÓW

Koktajl VIOLET
Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.

Składniki:

  • 40ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)
  • 20ml likieru kokosowego
  • 20ml soku z limonki
  • 10ml syropu violet (monin)
  • 10ml syropu coco (monin)
  • Top up - wytrawne wino musujące lub gazowane

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.

INFUZ: Na 500ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.

LAS - WARSZAWA

Koktajl BURGUND
Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!

Składniki na koktajl:

  • 40 ml Bulleit Bourbon
  • 10 ml likieru fiołkowego
  • 10 ml soku z limonki
  • 50 ml syropu porzeczkowego

Składniki na syrop porzeczkowy:

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 200 g cukru
  • 500 ml wody
  • 10 g cukru fiołkowego
  • skórka z grapefruita

Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznani

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat