Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!
NOCNY PORTIER - LUBLIN
Koktajl Mango Kong
Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem. Dekorujemy szczytem bazyli.
ZEST - RZESZÓW
Koktajl VIOLET
Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.
INFUZ: Na 500ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.
LAS - WARSZAWA
Koktajl BURGUND
Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!
Składniki na koktajl:
Składniki na syrop porzeczkowy:
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznani
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa