Nie samą kwaśnicą Góral żyje

Nowoczesna kuchnia Podhala według Sebastiana Krauzowicza
Królową jest kwaśnica, królem oscypek – to pierwsze skojarzenia na temat kuchni podhalańskiej.

Okazuje się, że nie tylko, a wiele tradycyjnych dań możemy z powodzeniem odtworzyć w domach w każdej części Polski. Stosunkowo prosta kuchnia podhalańska może być ciekawa dzięki dodaniu nowoczesnych akcentów, co udowadnia w swojej kolekcji przepisów Sebastian Krauzowicz –szef kuchni, selekcjoner Kulinarnej Kadry Polski, zdobywca tytułu Szefa Roku 2016 przewodnika Gault & Millau, Góral całym sercem. 

Położenie geograficzne u podnóża gór, kamienista i uboga gleba oraz surowy klimat spowodowały, że na Podhalu uprawa roślin ustępowała hodowli zwierząt, a regionalna kuchnia opierała się głównie na mąkach, ziemniakach, kaszach i kapuście. Produkty przetwórstwa mlecznego jak słynne sery gościły na góralskich stołach od święta, na co dzień przeznaczane były na sprzedaż. Jakie dania z tradycyjnej kuchni góralskiej możemy spróbować dziś, a nawet przygotować samemu? Mamy kilka propozycji, które z myślą o urządzeniu Thermomix® opracował  Szef Kuchni Brasserie Roots by Krauzowicz. Sprawdźcie!

Kiedy ziemniak jest podstawą
W tradycyjnej, podhalańskiej kuchni bezapelacyjnie królował ziemniak w różnych wariantach. Jednym z nich są hałuski – ziemniaczane, góralskie kluseczki na bazie tartych ziemniaków, mąki i soli. – Sekretem udanych kluseczek jest odpowiednia odmiana ziemniaków, w przypadku hałusków – mączystych jak Bryza, Gracja czy Ibis. Masa na kluski z innych odmian może okazać się zbyt wodnista, a kluseczki rozpadną się przy gotowaniu – radzi Sebastian Krauzowicz, który w swojej kolekcji przepisów na Thermomix® proponuje serwować hałuski nie jak dawniej, z ciepłym mlekiem czy serem, a z potrawką z jagnięciny. Inną ziemniaczaną propozycją z Podhala są moskale. Pieczone na blasze lub suchej patelni placki przywędrowały na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami, którzy wypiekali je na paleniskach przykrytych blachą. W podstawowej wersji moskale można podawać z masłem czosnkowym, w bardziej nietypowej - z sosem podhalańskie runo z aromatycznymi grzybami, tak jak w wersji zaproponowanej przez szefa kuchni Sebastiana Krauzowcza.

Zupy na krzepę
Miłośnicy zimowych sportów, po długim dniu na tatrzańskich stokach, zapewne nieraz sięgali po kwaśnicę. Nic dziwnego – ta tradycyjna podhalańska zupa, wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, gotowana na bazie kiszonej kapusty, baraniny i wieprzowiny (bez jarzyn!) podawana z chlebem lub ziemniakami, jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Podobnie jak nbryjka, czyli zupa, której podstawą jest mąka gotowana na posolonej wodzie. Bryjka to zupa codzienna, raczej mało atrakcyjna i coraz rzadziej można spotkać ją w podhalańskich restauracjach. – Zupy są świetną podstawą do kulinarnych wariacji na temat kuchni Podhala w nowoczesnym wydaniu. Przykładem może być Sałaciorka, czyli zupa na bazie sałaty masłowej i lekko kwaśnej śmietany, a także zupa bryndzowa, w której wykorzystany został najbardziej tradycyjny ser podhalański, czyli bryndza. To prosta, ale niezwykle ciekawa zupa, którą w trzy kwadranse można przygotować w domowym zaciszu – radzi Sebastian Krauzowicz.

Słodkości z góralskim akcentem
W tradycyjnej kuchni podhalańskiej nie ma wielu deserów, ale w tym przypadku regionalne dodatki, jak typowe, podhalańskie sery mogą stać się ciekawym, nieoczywistym uzupełnieniem słodkości, w których przemycimy nieco góralskich akcentów. Przykład? Owoce z grzańcem pod koglem-moglem albo płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem, które znajdziemy na platformie Cookidoo® w kolekcji przepisów według Sebastiana Krauzowicza. – Właśnie takie połączenia są kwintesencją mojego stylu gotowania i interpretacji tradycyjnych, góralskich dań. W mojej autorskiej kuchni stawiam na nowoczesność, ale oddając hołd kuchni regionu, z którego pochodzę i dla którego bije moje góralskie serce, przemycam akcenty kuchni Podhala – podsumowuje Sebastian Krauzowicz.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie w kolekcji „Kuchnia Podhala według Sebastiana Krauzowicza”, dostępnej na  Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

ZUPA BRYNDZOWA

SKŁADNIKI

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 400 g bryndzy, pokrojonej na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • sól selerowa, do smaku
  • majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać smalec, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać boczek, dusić 5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 7 min/Varoma//obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i ziemniaki, gotować 20 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać bryndzę, śmietanę, majeranek, pieprz i sól selerową, wymieszać 1 min/obr. 2.
  6. Zupę bryndzową udekorować świeżym majerankiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

  1. Cebulę i czosnek posiekać, dodać smalec, zmiksować, przełożyć na patelnię.
  2. Dodać boczek, dusić ok (proszę podać czas).
  3. Dodać wino, odparowywać (proszę podać czas).
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i ziemniaki, gotować (proszę podać czas)
  5. Dodać bryndzę, śmietanę, majeranek, pieprz i sól selerową, wymieszać.
  6. Zupę bryndzową udekorować świeżym majerankiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat