Nowalijki kluczem do smukłej sylwetki na wiosnę

Wiosenna dieta z nowalijkami.
Po sezonie pełnym kiszonek i dań jednogarnkowych wielu z nas ma już ochotę na lekkie menu, pełne świeżych warzyw. Dietetyk podpowiada jak przygotować smaczne i niskokaloryczne daniaze świeżych warzyw.

Czym są nowalijki i jak odpowiednio przygotować je do spożycia?
Nowalijki to pierwsze, wiosenne warzywa uprawiane w szklarniach, czyli: rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, nać pietruszki, rzeżucha, szczypior, dymka, i młoda marchew.

- Warzywa szklarniowe w porównaniu do tych rosnących w ogrodzie mają mniejszą zawartość witamin i minerałów, m.in. dlatego, że nie mają bezpośredniego kontaktu ze słońcem. To wpływa także na mniej intensywny smak i zapach w porównaniu do warzyw ogrodowych. Warto również pamiętać, że część dostępnych aktualnie nowalijek pochodzi z cieplejszych krajów Unii Europejskiej. Są uprawiane w podobnych warunkach jak w Polsce, ale zbiera się je we wczesnym etapie dojrzewania i dopiero w Polsce są poddawane szybkiemu, sztucznemu dojrzewaniu.

Do uprawy wiosennych warzyw wykorzystywane są nawozy mineralne, głównie azotowe, których resztki usuwamy dzięki dokładnemu myciu. W celu dokładniejszego wypłukania warto namoczyć je na 30 min w roztworze wody z octem. Usuwaniu azotanów sprzyja również obieranie nowalijek. - mówi Natalia Chybińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Najlepsze dietetyczne dania z nowalijkami
Na śniadanie dietetyk poleca kanapki z pełnoziarnistym chlebem oraz pastą na bazie gotowanych jajek lub chudego twarogu, czy tofu. Wybrany, główny składnik łączymy z posiekanym szczypiorem, rzeżuchą, awokado i suszonym pomidorem. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji i wyrazistszego smaku możemy również dodać trochę jogurtu greckiego i musztardy. Nowalijki z dodatkiem  np. gotowanego drobiu, puszki tuńczyka, czy ulubionego sera to już przepis na szybką sałatkę. Jeśli dodatkowo te składniki zawiniemy w tortillę to mamy już pyszną, pełnowartościową kolację, sycącą przekąskę, czy obiad do pracy.

Wśród innych kompozycji sałatkowych wartych wypróbowania jest np. połączenie wędzonego łososia, pokruszonego twarogu, rzodkiewek, ogórków i sałaty, którą możemy dodatkowo posypać koprem. Nieco więcej czasu potrzebujemy na wykonanie tzw. „tortu kanapkowego”: w tortownicy układamy liście sałaty na zmianę z plasterkami rzodkiewek, ogórków i pomidorów, oraz produktów białkowych jak np. pokrojone jajka i/lub ser żółty, czy feta i odrobiną ulubionego, niskokalorycznego sosu. Gdy tortownica zostanie szczelnie wypełniona po brzegi, przyciskamy ją talerzem i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki mogły przegryźć się a „tort” zespoił.

Po zdjęciu obręczy tortownicy sałatkę kroimy jak ciasto. Na szybką i pełnowartościową przekąskę sprawdzą się także marchewki, rzodkiewki i ogórki z hummusem lub pastą z innych roślin strączkowych, czy z guacamole.

Z sałaty lub świeżych ogórków możemy także ugotować niskokaloryczną zupę, a rzodkiewki ukisić lub upiec. Godne polecenia jest też kaszotto z ugotowanej kaszy pęczak lub gryczanej, którą dorzucamy do podduszonej marchwi, dymki i białej kapusty i przyprawiamy oregano oraz odrobiną soli.

Fot. Kukuła Healthy Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat