Noworoczne drinki z bąbelkami

Przepisy na sylwestrowe napoje.
Szampan lub bardziej popularne wino musujące to nieodzowny element sylwestrowego wieczoru.

Symboliczny wystrzał korka z butelki oznajmia nadejście nowego roku. Bąbelkowy trunek można podawać w wysokich kieliszkach czysty lub wybrać formę drinków, urozmaiconych ulubionymi dodatkami.

PRZEPIS: DRINK GINGER SPARKLER

Składniki

  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g cukru
  • 60 g wody
  • 1 butelka wina musującego, typu Prosecco (750 ml)

Przygotowanie

  1. Imbir, rozdrobnić (np. w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® 5 s/obr. 5, następnie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego).
  2. Dodać cukier i wodę, gotować 6 min (Thermomix® 6 min/100°C/obr. 0.5). Przecedzić do dzbanka przez sitko o drobnych oczkach, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  3. Do 8 kieliszków do szampana wlać po 1 łyżce ostudzonego syropu imbirowego, uzupełnić winem musującym. Delikatnie wymieszać.
  4. Drink Ginger Sparkler podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Pozostały syrop imbirowy można wykorzystać do napojów, drinków lub deserów.

PRZEPIS: KOKTAJL ROSSINI

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g cukru
  • 100 g kostek lodu
  • 100 g szampana, plus dodatkowa ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) lub 100 g wina musującego, białego, plus dodatkowa ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g)

Przygotowanie

  1. Truskawki, sok z cytryny, cukier, lód i 100 g szampana, zmiksować (Thermomix®: 1 min/obr. 10.) Przelać do 6 kieliszków do szampana, kieliszki uzupełnić do pełna pozostałą ilością szampana (ok. 65 g na porcję).
  2. Koktajl Rossini podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

PRZEPIS: KOKTAJL MIMOSA

Składniki

  • 100 g wina musującego, białego, plus ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) lub 100 g szampana, plus ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g)
  • 250 g pomarańczy, obranej, pokrojonej na kawałki, zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 100 g likieru pomarańczowego (np. Cointrau® lub Grand Marnier®)

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać 100 g wina musującego, dodać pomarańczę i likier pomarańczowy, zmiksować (Thermomix®10 s/obr. 7).
  2. 4 kieliszki do szampana wypełnić do ok. ⅔ wysokości winem musującym (ok. 100 g na porcję), następnie uzupełnić do pełna zawartością naczynia miksującego.
  3. Koktajl Mimosa podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka
Przed przystąpieniem do przygotowania przepisu pomarańcze pokroić na 2-3 cm kawałki, następnie rozłożyć na tacy w jednej warstwie lub przełożyć do woreczka i zmrozić ok. 1 godz. Aby zaoszczędzić czas można pominąć mrożenie pomarańczy i zmiksować składniki z lodem.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat