W niezwykłych aromatach cytrusów czy wybranych przypraw zaczarowane są najpiękniejsze gwiazdkowe wspomnienia. Dlatego podczas rodzinnych spotkań w świątecznym menu bez wątpienia powinny królować potrawy łączące typowe dla tego okresu składniki. Świąteczna rolada z bakaliami, polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami, pyszna pieczona kaczka w pomarańczach z batatami czy też pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy sprawdzą się idealnie podczas uroczystego, bożonarodzeniowego obiadu. W końcu magia przy stole zaczyna się od jedzenia.
Polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wodą i namoczyć. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Korniszony, suszone śliwki i namoczone grzyby pokroić w plasterki. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu wołowego Vegeta Natur. Ziemniaki przełożyć do brytfanki i doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, następnie piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczkę pokroić w plastry i doprawić przyprawą Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni. Na suchej patelni krótko podsmażyć pokrojony wcześniej boczek, dodać masło, a po jego rozpuszczeniu grzyby, śliwki i korniszony. Wymieszać. Dolać przygotowany bulion wołowy Vegeta Natur, gotować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Polędwiczki przełożyć do sosu, dusić 10-15 minut. Udekorować gałązkami tymianku, serwować z pieczonymi ziemniakami.
Fot. Podravka
Informacja prasowa