Każdy miłośnik potraw z rusztu przyzna bez wahania, że najlepszy smak grillowane mięsa uzyskują po wcześniejszym zamarynowaniu. Często zdarza się, że karkówka, sznycle lub piersi z kurczaka pod wpływem żaru twardnieją i stają się bardzo suche, co znacząco obniża przyjemność ich jedzenia.
Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest uprzednie przygotowanie mięsa w aromatycznej marynacie, która sprawi, że mięso pieczone na ruszcie zachowa miękkość i soczystość.
W celu przyrządzenia marynaty potrzebne są olej (lub oliwa z oliwek) oraz przyprawy, idealnie komponujące się z mięsem. Zależnie od własnego upodobania można dobrać bardziej łagodne lub pikantniejsze dodatki. Najprościej jednak skorzystać z wygodnego rozwiązania, jakim są mieszanki grillowe. Przyprawa do grilla ognista GALEO i Przyprawa do grilla klasyczna GALEO oferują gotowe bazy dla przygotowania marynat o pożądanym smaku i aromacie.
Gdy mamy już wszystkie niezbędne składniki, należy wymieszać przyprawy z olejem (dla przełamania smaku marynaty można dodać do niej trochę miodu), następnie posmarować nią przygotowane uprzednio mięso, umieścić w głębokim półmisku, do którego można przelać pozostałą marynatę i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Im dłużej mięso będzie leżało w marynacie, tym większa będzie jego soczystość i bogatszy smak.
Szaszłyk lub pikantne skrzydełka
Choć karkówka i steki to najbardziej popularne dania z rusztu, to nie tylko nimi grill stoi! Równie apetycznymi propozycjami mogą być pikantne skrzydełka lub warzywno-mięsny szaszłyk. Ich przygotowanie jest bardzo proste ? wystarczy pokroić w małe kawałki pieczarki, paprykę, boczek, kawałki piersi kurczaka (lub innego mięsa) oraz plastry cebuli i ponabijać je, na przemian, na długie metalowe szpikulce lub wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki można posypać mieszanką przypraw, np. Przyprawą do szaszłyków GALEO, która nada całości pożądany smak i aromat.
W przypadku pikantnych skrzydełek sprawa jest jeszcze prostsza. Skrzydełka należy opłukać w wodzie i osuszyć, a następnie posmarować oliwą lub olejem i posypać przyprawami: ostrą papryką, solą, pieprzem i czosnkiem lub skorzystać z gotowej mieszanki, np. Kurczaka Ognistego z linii Kurczak Palce Lizać! GALEO