Odpowiednia dieta dla seniorów

Idealna dieta dla seniorów.
Wraz z wiekiem jesteśmy coraz bardziej narażeni na braki odpowiednik składników w naszej diecie. Które z nich są najważniejsze?

Dobra, zbilansowana dieta ma korzystny wpływ na organizm w każdym wieku, jednak po pięćdziesiątce warto uważniej się przyjrzeć temu, co jemy na co dzień i zapewnić sobie optymalny poziom niezbędnych minerałów i witamin.

Wapń
Wraz z wiekiem tracimy więcej wapnia, aniżeli go przyswajamy, co może prowadzić do osłabienia kośćca, szczególnie u kobiet, które już przeszły menopauzę. Wapń ma ogromny wpływ nie tylko na nasze kości, lecz także na pracę mięśni, nerwów, komórek i naczyń krwionośnych. Wraz z przekroczeniem pięćdziesiątki (u kobiet) i siedemdziesiątki (u mężczyzn) powinniśmy konsumować o około 20% wapnia więcej niż wcześniej. Jego dobrym źródłem jest mleko i jego przetwory, ale także fortyfikowane napoje sojowe i tofu, wody wysoko zmineralizowanej oraz zielone rośliny liściaste, suszone morele i figi, a także produkty zbożowe i nasiona.

B12
Witamina ta pomaga w tworzeniu krwi i komórek nerwowych. Można ją pozyskać naturalnie z pokarmów odzwierzęcych, takich jak mięso, jajka i nabiał, ale także z wegańskich produktów wzbogaconych o B12, a także z suplementów diety. Wraz z wiekiem wchłanianie B12 może się znacznie zmniejszyć, także niektóre leki mogą przyczynić się do niedoborów, dlatego istotne jest, aby kontrolować pozom tej witaminy w naszym organizmie, zwłaszcza po pięćdziesiątym roku życia.

Witamina D
Witamina D pomaga w prawidłowej pracy mięśni, nerwów i układu odpornościowego, ale również jest niezbędna do absorpcji wapnia. Jej najlepszym źródłem jest światło słoneczne, ale wraz z wiekiem nasze ciało jest mniej zdolne do przetwarzania promieni słonecznych w witaminę D. Jej dobrym źródłem z pożywienia są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i sardynki.

Witamina B6
Witamina B6 jest niezbędna do zwalczania zarazków i wytwarzania energii, a także według niektórych badań ma wpływ na lepszą pamięć. Jej dobrym źródłem jest ciecierzyca, wątróbka i tłuste ryby.

Magnez
Magnez pomaga organizmowi w wytwarzaniu białka, a także pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Starsi ludzie są szczególnie narażeni na niedobór tego cennego minerału ze względu na długotrwałe schorzenia i przyjmowanie niektórych leków. Jeśli chcemy p[pozyskać magnez z pożywienia należy jeść dużo zielonych warzyw liściastych, nasion i orzechów.

Probiotyki
Probiotyki to bakterie przyjazne dla naszych jelit, które otrzymujemy ze sfermentowanym produktów, takich jak jogurty czy kiszonki. Pomagają one w budowaniu odporności i w problemach trawiennych.

Błonnik
Błonnik nie tylko pomaga w regularnym wypróżnianiu się, lecz także obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz pomaga chronić przed udarami. Po pięćdziesiątce powinno spożywać się go przynajmniej 20-30 gramów dziennie, co odpowiada około 6-8 porcjom pełnego ziarna lub 8-10 porcjom warzyw.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat