Odrąbane Paluszki Wiedźmy

Przepis na Odrąbane Paluszki Wiedźmy.
Przepis na Odrąbane Paluszki Wiedźmy idealne na Halloween.

Składniki

  • 125g zwykłej mąki, plus trochę do wałkowania
  • 95g niesolonego masła, pokrojonego na kostki
  • 110g dojrzałego sera Cheddar, grubo startego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka Lyle’s® Black Treacle
  • 1/2 łyżeczki wrzącej wody
  • 24 migdały w płatkach


Sposób przygotowania
Podgrzej piekarnik do 190°C/Termoobieg 170°C, 375°F, Gaz 5.
W mikserze mieszaj mąkę i masło przez 20-30 sekund aż wszystko upodobni się do drobnych okruszków chleba.
Dodaj ser, pieprz cayenne oraz sól i mieszaj aż powstanie ciasto.
Przenieś na powierzchnię posypaną mąką i ugniataj aż ciasto stanie się gładkie. Schłodź przez 20 minut.
Wałkuj ciasto na powierzchni delikatnie posypanej mąką tak, aby powstał prostokąt 30cm długości x 13cm szerokości x 5mm grubości (12”x 5”x ¼”) i potnij na 24 paski. Za pomocą noża, przenieś na blachę do pieczenia układając w odstępach. Zaokrąglij czuby każdego paska. Pędzlem posmaruj paski odrobiną wody a z płatka migdała uformuj paznokieć. Włóż Lyle’s Black Treacle do małej miski, wmieszaj pół łyżeczki wrzącej wody oraz za pomocą małego pędzla posmaruj każdy pazur.
Za pomocą małego ostrego noża delikatnie wytnij kształt kłykci i następnie zegnij każdy paluch. Piecz na górnej lub środkowej półce przez 10-12 minut, w połowie zamieniając tacki. Przenieś na stojak, aby się schłodziło.
Paluchy można zrobić z miesięcznym wyprzedzeniem i zamrozić je w zamkniętym pojemniku lub zrobić 5 dni przed i trzymać w pojemniku w lodówce. Wyjąć z lodówki na dwie godziny przed podaniem.

Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat