Wszystkie inspiracje zaczerpnięte są z Cookidoo® – platformy z przepisami na Thermomix®, na której znajdziecie setki propozycji na smakowite przetwory w różnych odsłonach, zarówno gotowane jak i marynowane czy kiszone.
Smaczne dodatki o indyjskich korzeniach
Chutney to w ostatnich latach zdecydowanie najpopularniejsza opcja na przetwory w wytrawnym wydaniu. Jego korzeni należy szukać w kuchni indyjskiej, w której pełne aromatycznych, orientalnych przypraw konfitury na bazie świeżych warzyw i owoców podaje się często do dań z curry. I choć nie każdy o tym wie już od średniowiecza na europejskich stołach królował odpowiednik indyjskiego chutney, w Polsce znany jako gąszcz. Tym mianem właśnie określano gęsty warzywny lub owocowo-warzywny sos doprawiony octem, cukrem i korzennymi przyprawami. Nasze propozycje na chutney? Na przykład mocno orientalny, bo doprawiony imbirem, czosnkiem i papryczką chili chutney z moreli – świetny do wyrazistych serów czy grillowanych mięs i ryb. Z kolei, klasyczny przecier pomidorowy, wzbogacony o cynamon, anyż, kardamon i skórkę z pomarańczy oraz limonki w niecałą godzinę zamienimy w aromatyczną konfiturę pomidorową pasującą np. do krakersów.
Orientalny chutney z moreli (TM5)
Składniki
- 50 g świeżego korzenia imbiru, obranego, pokrojonego na kawałki
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1000 g moreli, bez pestek, przekrojonych na pół
- 100 g cukru brązowego
- 85 g białego octu winnego
- 1½ łyżeczki nasion białej gorczycy
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać morele, rozdrobnić przy pomocy kopystki 6 s/obr. 4.
- Dodać cukier, ocet i gorczycę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 min/100°C//obr. 1.5.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Imbir, czosnek i papryczki chili drobno posiekać.
- Umieścić w blenderze, dodać morele, rozdrobnić i przełożyć do garnka.
- Dodać cukier, ocet i gorczycę, gotować ok. 20 min co jakiś czas mieszając.
- Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.
Wskazówka
- Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Kolejnym sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
- Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa