Ostra jazda w kuchni

Ostre przyprawy w kuchni.
Przyjrzyjmy się bliżej ostrym przyprawom, bo okazuje się, że warto po nie sięgnąć nie tylko dla doznań smakowych.

W Meksyku głównie jada się ostrzej przyprawione potrawy, bo wzmagają one wydzielanie potu, który schładza ciało.

Imbir
Ten dziwacznie wyglądający korzeń możemy dziś kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Imbir pomaga zwalczyć kaszel i posiada właściwości rozgrzewające. Po jego spożyciu robi się nam cieplej, ponieważ związki w nim zawarte pobudzają krążenie. Mówi się, że powinien być on ulubioną przyprawą tych, którzy ciągle mają zimne ręce i stopy. Osobiście jestem wielką fanką wody imbirowej, którą łatwo zrobić samemu. Obrany korzeń imbiru wrzucamy do litrowego dzbanka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc. Rano dodaję zwykle trochę miodu lub syropu klonowego, by złagodzić ostry smak imbiru.

Chili
Mały przyspieszacz przemiany materii. Dziś znanych jest ponad 200 odmian chili, o różnym stopniu ostrości. Już malutki kawałeczek podany do potrawy potrafi uczynić z niej piekiełko dla podniebienia. Dlatego nie należy przesadzać z dodawaniem chili do potraw, bo niewielki rozmiar tej papryczki może być bardzo zwodniczy... Trzeba pamiętać również o tym, że chili suszone zwykle bywa ostrzejsze niż świeże.

Gorczyca
Nie powinien dziwić fakt, że musztarda jest ulubionym dodatkiem do kiełbasek czy innych tłustych potraw. Wszak gorczyca, z której jest robiona musztarda, wspaniale wspomaga nasz układ trawienny. Niektórzy spożywają gorczycę w jej czystej, nieprzerobionej wersji. Jeśli jednak lubimy jej aromat, warto rozgnieść ją za pomocą moździerza – wtedy uwolni jeszcze więcej swojego charakterystycznego aromatu.

Pieprz
Obok soli – chyba najczęściej używana przyprawa w Polsce. Wprawdzie spożywamy go zwykle w niewielkich ilościach, jednak ma on też właściwości wspomagające trawienie. Pieprz czarny jest najostrzejszą odmianą pieprzu. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by nie utracił swojego aromatu. Pieprz różowy oraz zielony, ze wglądu na swój delikatniejszy smak, bardzo dobrze nadaje się do przyprawiania sosów sałatkowych.

Cynamon
Doskonały do pieczonych jabłek, niektórzy dodają go także do pomarańczy, dlatego jest on popularną przyprawą świąteczną. Jego charakterystyczny słodko-drewniany zapach działa uspokajająco. Ma właściwości pobudzające apetyt, dlatego wielu rodziców mających w domu małego niejadka powinno mieć na swojej półce z przyprawami świeży cynamon.

Małgorzata Dudek
(malgorzata.dudek@dlalejdis.pl)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat