Ostre przyprawy wrogiem tłuszczu

Ostre przyprawy a tłuszcz.
Papryczka chili, a dokładniej kapsaicyna odpowiedzialna za jej ostry smak, może pomagać w pozbyciu się nadmiernych kilogramów. Co z innymi przyprawami?

Okazuje się, że walka z nadwagą nie musi prowadzić do ciągłej głodówki i wielu wyrzeczeń. Wystarczy skomponować swoją dietę tak, by znalazły się w niej aromatyczne przyprawy, przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Chili w walce z otyłością
Kapsaicyna nie tylko wspomaga zrzucenie kilogramów, ale też ma właściwości zapobiegające odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dzięki temu może też pomóc w walce z nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą oraz innymi problemami zdrowotnymi. Kapsaicyna wspomaga spalanie tłuszczu, redukuje objętość tkanki tłuszczowej, a także ogranicza przyswajanie kalorii. Pomaga także w normowaniu poziomu białek regulujących, odpowiedzialnych m.in. za metabolizm tłuszczów.

Warto jednak pamiętać, by nie popijać ostrej papryczki wodą. Zawarta w niej kapsaicyna to naturalny alkaloid, rozpuszczalny jedynie w tłuszczach i alkoholach. Woda zatem, zamiast przynieść ulgę, rozprowadzi tylko substancję po ścianach przewodu pokarmowego, przez co jeszcze przez długi czas będziemy odczuwać palący dyskomfort. Przepłuczmy więc usta ciekłym tłuszczem, takim jak olej spożywczy lub chociażby tłustym mlekiem. Ulgę powinno przynieść też zjedzenie lodów.

Imbir, curry, czarny pieprz
Okazuje się, że przyprawy takie, jak imbir, curry, tymianek, bazylia, oregano, a także czarny pieprz i kardamon, nie tylko dodadzą smaku i aromatu naszym potrawom, ale też doskonale wpłyną na naszą sylwetkę. Stosowanie tego typu przypraw wspomaga głównie procesy wytwarzania energii w komórkach oraz procesy wytwarzania ciepła, dzięki czemu poprawiają pracę układu trawiennego. Posiłki wzbogacone o cenne przyprawy wcale nie muszą być skromne. Co prawda, nie powinniśmy przesadzać z wielkością porcji, jednak nie musimy też stosować rygorystycznych głodówek. Nasze dania będą nie tylko sycące, ale też smaczne i bogate w składniki odżywcze.

Warto również pamiętać o produktach bogatych w błonnik, który wspomaga nasze trawienie, usuwa niestrawione resztki z naszego organizmu, a także potęguje uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy sięgać po kolejne porcje. Taka dieta, wzbogacona o przyprawy, wspomagające spalanie tłuszczu w naturalny sposób może przynieść naprawdę pozytywne skutki. Dodatkowo ma doskonały wpływ na redukcję pomarańczowej skórki, zalegającej na naszych udach. Jak widać, zbędnych kilogramów możemy pozbyć się dzięki rozsądnemu wykorzystywaniu dostępnych produktów, bez katorżniczych głodówek i ciągłych wyrzeczeń.

Sandra Wróbel
(sandra.wrobel@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat