Sylimaryna oddziałuje prozdrowotnie na nasz organizm:
Oprócz sylimaryny w ostropeście znajdziemy sterole roślinne, garbniki i olejki eteryczne. Roślina bogata jest również w oleje: palmitynowy, linolowy i oleinowy oraz witaminę E. Ostropest wspiera regenerację naszej wątroby, ale nie tylko.
Bardzo dobrze wpływa na działanie układu hormonalnego. Reguluje krwawienia różnego pochodzenia: krwawienia menstruacyjne, z jelita grubego, z żylaków odbytu, czy krwawienia z nosa. Znajduje zastosowanie przy dolegliwościach dróg żółciowych i żołądkowych. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Łagodzi stany zapalne związane z cukrzycą. Właściwości rośliny wykorzystywane są w leczeniu osteoporozy, choroby lokomocyjnej lub chorób skóry.
Zapobiegawczo wyciąg z ostropestu można zastosować w profilaktyce nowotworowej. Badania wykazują, że przyczynia się do redukcji ryzyka rozwoju raka płuc, piersi, prostaty, czy szyjki macicy.
Ostropest można spożywać „na surowo”, bez żadnej obróbki. Nasiona dodajemy do ulubionej sałatki, zupy, czy jakiejkolwiek innej potrawy. Natomiast zmielone ziarna ostropestu możemy wykorzystać do przygotowania herbaty, soku, koktajlu bądź naparu. W aptece znajdziemy także ostropest plamisty w postaci kapsułek i tabletek.
Roślina ta wykorzystywana jest w kuchni, w kosmetyce, a także w ogrodzie. Oprócz właściwości leczniczych posiada także walory dekoracyjne.
Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com