Przygotowując jedzenie korzystamy z niedojrzałego owocu storczyka. Musimy go poddać procesowi preparowania, a potem wysuszyć, zanim zostanie dodany do potraw.
Uprawa storczyka
Roślina jest epifitem, co oznacza, że rośnie oplatając drzewa, które w naturze także ją żywią. Jej pokarm stanowią głównie ich obumarłe części. Storczyk je przy pomocy korzeni.
Kwiat ten występuje na terenie Ameryki Południowej oraz Środkowej. W warunkach domowych orchidea potrzebuje podobnych możliwości do prawidłowego rozwoju, co w naturze, dlatego tak istotne jest zapewnienie jej odpowiedniego stanowiska, podłoża i doniczki.
Wanilii najbardziej odpowiada parapet północnego okna. Istotne jest, aby miejsce, w którym stoi było jasne, ciepłe i bez dużego nasłonecznienia. Podłoże, w jakim rośnie powinno być ziemią przeznaczoną specjalnie dla storczyków, a doniczka, do której ją wsadzimy musi mieć duże dziury w podstawie, zapewniające właściwy odpływ nadmiaru wody. Odpowiednio dobrany pojemnik i luźne podłoże zapewniają komfort korzeniom rośliny, co jest tutaj dość istotne.
Orchidea powinna cały czas przebywać w wilgotnej ziemi i być zraszana (wyjątek stanowi jedynie okres spoczynku, kiedy nie zraszamy storczyka i rzadziej dajemy mu pić). Używamy do tej czynności, jak i do podlewania rośliny, przegotowanej i ostudzonej wody z kranu lub wody destylowanej. Nie może ona zawierać w sobie żelaza ani wapnia. Idealną temperaturą dla wanilii jest od 25 do około 30 stopni Celsjusza w dzień i około 20 nocą. Roślinę rozmnażamy przy pomocy sadzonek.
Przyprawa dodawana do potraw
W kuchni wanilię dodajemy jako aromat do ciast, w tym serników oraz tortów. Jest ona także składnikiem czekolad. Nie może jej zabraknąć w lodach i stanowi doskonały syrop do kawy latte. Z wanilii robi się również dobrą nalewkę i sosy do mięs. W sklepie można ją kupić w formie laski, ekstraktu lub proszku.
Poza kuchnią roślina ma swoje zastosowanie w kosmetyce. Dodawana jest do perfum, mydeł, płynów do kąpieli czy balsamów.
Wanilię jako storczyka zdobią zielono-żółte, pachnące kwiaty, które możemy podziwiać prawie przez trzy miesiące. Jako przyprawę wyróżnia ją unikalny, niezapomniany smak.
Agnieszka Krakowiak
(agnieszka.krakowiak@dlalejdis.pl)
Fot. wikipedia