Owoc storczyka przyprawą kuchenną

Storczyk jako przyprawa w kuchni.
Bardzo często używamy wanilii w kuchni. Dodajemy ją do ciast, czekolady oraz lodów. Czy jedząc je zastanawialiście się, skąd pochodzi ta przyprawa?

Przygotowując jedzenie korzystamy z niedojrzałego owocu storczyka. Musimy go poddać procesowi preparowania, a potem wysuszyć, zanim zostanie dodany do potraw.

Uprawa storczyka
Roślina jest epifitem, co oznacza, że rośnie oplatając drzewa, które w naturze także ją żywią. Jej pokarm stanowią głównie ich obumarłe części. Storczyk je przy pomocy korzeni.

Kwiat ten występuje na terenie Ameryki Południowej oraz Środkowej. W warunkach domowych orchidea potrzebuje podobnych możliwości do prawidłowego rozwoju, co w naturze, dlatego tak istotne jest zapewnienie jej odpowiedniego stanowiska, podłoża i doniczki.

Wanilii najbardziej odpowiada parapet północnego okna. Istotne jest, aby miejsce, w którym stoi było jasne, ciepłe i bez dużego nasłonecznienia. Podłoże, w jakim rośnie powinno być ziemią przeznaczoną specjalnie dla storczyków, a doniczka, do której ją wsadzimy musi mieć duże dziury w podstawie, zapewniające właściwy odpływ nadmiaru wody. Odpowiednio dobrany pojemnik i luźne podłoże zapewniają komfort korzeniom rośliny, co jest tutaj dość istotne.

Orchidea powinna cały czas przebywać w wilgotnej ziemi i być zraszana (wyjątek stanowi jedynie okres spoczynku, kiedy nie zraszamy storczyka i rzadziej dajemy mu pić). Używamy do tej czynności, jak i do podlewania rośliny, przegotowanej i ostudzonej wody z kranu lub wody destylowanej. Nie może ona zawierać w sobie żelaza ani wapnia. Idealną temperaturą dla wanilii jest od 25 do około 30 stopni Celsjusza w dzień i około 20 nocą. Roślinę rozmnażamy przy pomocy sadzonek.

Przyprawa dodawana do potraw
W kuchni wanilię dodajemy jako aromat do ciast, w tym serników oraz tortów. Jest ona także składnikiem czekolad. Nie może jej zabraknąć w lodach i stanowi doskonały syrop do kawy latte. Z wanilii robi się również dobrą nalewkę i sosy do mięs. W sklepie można ją kupić w formie laski, ekstraktu lub proszku.

Poza kuchnią roślina ma swoje zastosowanie w kosmetyce. Dodawana jest do perfum, mydeł, płynów do kąpieli czy balsamów.

Wanilię jako storczyka zdobią zielono-żółte, pachnące kwiaty, które możemy podziwiać prawie przez trzy miesiące. Jako przyprawę wyróżnia ją unikalny, niezapomniany smak.

Agnieszka Krakowiak
(agnieszka.krakowiak@dlalejdis.pl)

Fot. wikipedia




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat