Pak choi w Lidlu

Pak choi - nowe warzywo na ryneczku Lidla.
Ryneczek Lidla to już ponad 110 produktów dostarczanych do sklepów Lidl codziennie, nawet w niedzielę.

W ofercie dostępne są warzywa i owoce dobrze nam znane, ale również te egzotyczne, takie jak m.in. pitaja, minibanany czy bataty. Od niedawna w ofercie znajduje się również kapusta pak choi. Od poniedziałku 3 kwietna, dostępna będzie w bardzo atrakcyjnej cenie (3,99 zł/2 szt./opak.).

Kapusta pak choi pochodzi z Azji i jest składnikiem wielu orientalnych dań. Całe liście – zarówno ich zielona jak i biała część są jadalne. Warto wiedzieć, że im mniejsza główka kapusty, tym delikatniejszy jej smak. Pak choi ma również korzystny wpływ na zdrowie, stanowi źródło żelaza oraz wielu witamin w tym B i C.

Sałata pak choi idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, dań mięsnych oraz owoców morza. Białą część liści można wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego. Kapustę pak choi można wykorzystać także do przygotowania świątecznej potrawy w nowoczesnym wydaniu. Daria Ładocha, trenerka żywieniowa i ambasadorka Kuchni Lidla, proponuje przygotowanie jej z jajkiem i wędzonym łososiem.

Przepis na pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

  • kapusta pak choi – 6 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • olej sezamowy – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • sezam – 1 łyżka
  • jaja – 6 szt.
  • łosoś wędzony – 100 g
  • świeży ogórek – 1 szt.
  • świeży koperek – 2 łyżki
  • limonka – 1 szt.
  • jogurt grecki – 3 łyżki
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • cukier brązowy
  • sól
  • pieprz


Krok 1: Marynujemy kapustę
W misce łączymy ze sobą olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy. Kapustę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2: Kroimy ogórka i jajka
Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty.

Krok 3: Przygotowujemy sos
W misce przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem z limonki. Sosem polewamy każdą połówkę kapusty, a następnie dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.

Fot. Lidl Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat