Sposób przygotowania:
2 kostki masła pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj szczyptę soli i 1 łyżkę miodu. Sparz cytrynę i otrzyj z niej całą skórkę do masła. Wyciśnij sok pilnując, aby nie dostały się pestki. Dobrze wszystko wymieszaj, wyłóż na folię spożywczą i uformuj wałek na kształt cukierka. Trzymaj w zamrażalniku. Przygotuj krem. Zetrzyj na drobno skórkę z ½ cytryny i wyciśnij sok z 2 sztuk. Ubij bardzo mocno 4 żółtka i przełóż do małego garnuszka. Wlej sok z cytryn i dodaj 120 g cukru. Ustaw na małym ogniu i przez 5 - 7 minut ubijaj trzepaczką. Powinieneś uzyskać lekko zgęstniały sos. Zrób test na łyżce. Jeśli po przejechaniu palcem po powierzchni łyżki sos zostawia na niej ścieżkę, oznacza to, że sos jest gotowy. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę z cytryn i ponownie ubijając wrzucaj po kawałku 60 g zimnego masła (zmrożonego uprzednio w zamrażarce). Wstaw do lodówki i poczekaj aż sos zgęstnieje. Pierogi z serem PROSTE HISTORIE podgotuj w wodzie, osusz a następnie wyłóż na patelnię, dodaj 4 plastry cytrynowego masła. Po 3 minutach dodaj łyżkę miodu. Serwuj pierogi lekko rumiane z miseczką cytrynowego sosu. Smacznego!
Fot. PROSTE HISTORIE
Informacja prasowa