Placki gryczane

Przepis na placki gryczane.
Przepis na pyszne placki gryczane.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 1 bulion grzybowy w kostce (opcjonalnie)
  • 5 czubatych łyżek tartego Parmezanu
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę lub bulion, włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut. Kaszę wysypać na talerz i wystudzić.
  2. Do zimnej kaszy dodać tarty parmezan oraz jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić ręką, tak aby składniki się połączyły.
  3. Dobrze nagrzać patelnię i wlać oliwę.
  4. Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.


Można podawać z ulubionym dowolnym sosem lub kleksem śmietany.

Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat