Placki gryczane
Przepis na pyszne placki gryczane.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
- 1 bulion grzybowy w kostce (opcjonalnie)
- 5 czubatych łyżek tartego Parmezanu
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zagotować wodę lub bulion, włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut. Kaszę wysypać na talerz i wystudzić.
- Do zimnej kaszy dodać tarty parmezan oraz jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić ręką, tak aby składniki się połączyły.
- Dobrze nagrzać patelnię i wlać oliwę.
- Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.
Można podawać z ulubionym dowolnym sosem lub kleksem śmietany.
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com