Pomysł na poświąteczne świętowanie!

30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego - przepisy kulinarne.
Dzień Serka Wiejskiego to święto, które ma dość nietypowe korzenie. Jego geneza wiąże się bowiem z humorystycznym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego.

Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, co spowodowało rozpowszechnienie informacji o święcie i przyczyniło się do jego utrwalenia. Dzień Serka Wiejskiego – mimo że początkowo był żartem – doskonale wpisał się w kalendarz i potrzeby konsumentów, którzy po obfitym ucztowaniu świąt Bożego Narodzenia z przyjemnością i ochotą sięgają po lekki posiłek w postaci pożywnego serka wiejskiego.

Dzień Serka Wiejskiego obchodzimy w tym roku po raz jedenasty, ale sam produkt gości na polskich stołach już ponad 30 lat. Pierwszym i największym producentem Serka Wiejskiego w Polsce jest OSM Piątnica, która wprowadziła go na rynek w 1992 r.  Produkt szybko zyskał popularność i mimo że w ciągu tych 30 lat zmieniało się jego opakowanie, to receptura serka – oparta na najwyższej jakości mleku – pozostała niezmienna. To właśnie wysoka jakość surowca sprawia, że Serek Wiejski z Piątnicy charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz delikatnym, naturalnym smakiem. W odpowiedzi na duże zainteresowanie produktem OSM Piątnica wprowadziła do oferty także inne warianty: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski bio, bez laktozy czy wysokobiałkowy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.

Inspiracje kulinarne: sylwestrowo-karnawałowe przekąski z Serkiem Wiejskim

Serek Wiejski najczęściej spożywany jest prosto z kubeczka – na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że może on być składnikiem różnych dań czy przystawek przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dziś inspirujemy przepisami na przekąski, które z powodzeniem można zaserwować na sylwestrowym lub karnawałowym stole!

Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • Serek Wiejski z Piątnicy
  • 2 pomidory
  • łyżka tahini
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz - do smaku
  • ziarna z połowy granatu
  • kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż częściowo wnętrze każdej połówki.
  2. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.
  3. Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
  4. Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
  5. Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu. Smacznego!

Rzodkiewki z Serkiem Wiejskim

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 200 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
  • 100 g chleba pumpernikiel
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz - do smaku
  • 3 g kardamonu
  • skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Serek Wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem.
  2. Pumpernikiel drobno posiekaj i upraż na suchej patelni, aby był chrupki.
  3. Rzodkiewki umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne.
  4. Na dno szklanki nałóż Serek Wiejski z Piątnicy, włóż do niego pojedynczą rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi. Smacznego!

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat