Pomysł na szybką przekąskę

Chipsy z kiełbasy - przepis kulinarny.
Jesień to czas, kiedy po letnim szaleństwie szukamy odpoczynku.

Sportowe aktywności na świeżym powietrzu, spotkania ze znajomymi czy długie spacery zamieniamy na domowy, spokojny wypoczynek. Zimne napoje zastępujemy gorącą herbatą z cytryną, a potrawy, które miały nas ochłodzić zamieniamy w te rozgrzewające. Jesień to także czas, w którym rozwijamy swoje pasje, również kulinarne. Wtedy kuchnia niezmiennie pozostaje sercem domu. Jesienna aura sprawia, że więcej czasu, niż w ostatnich miesiącach, spędzamy gotując. Inspirujemy zatem i przedstawiamy pomysły na szybkie przekąski, które sprawdzą się podczas jesiennych i długich wieczorów.

CHIPSY Z KIEŁBASY

Składniki:

  • kiełbasa krakowska sucha np. JBB
  • jogurt grecki
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:
Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.

Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty prze  z praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

  • Poziom trudności:  łatwy
  • Czas przygotowania:  ok. 15 minut

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat