Sportowe aktywności na świeżym powietrzu, spotkania ze znajomymi czy długie spacery zamieniamy na domowy, spokojny wypoczynek. Zimne napoje zastępujemy gorącą herbatą z cytryną, a potrawy, które miały nas ochłodzić zamieniamy w te rozgrzewające. Jesień to także czas, w którym rozwijamy swoje pasje, również kulinarne. Wtedy kuchnia niezmiennie pozostaje sercem domu. Jesienna aura sprawia, że więcej czasu, niż w ostatnich miesiącach, spędzamy gotując. Inspirujemy zatem i przedstawiamy pomysły na szybkie przekąski, które sprawdzą się podczas jesiennych i długich wieczorów.
CHIPSY Z KIEŁBASY
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty prze z praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa