Istnieje wiele sposobów, które przywrócą Ci uśmiech na twarzy, także kulinarnych. Wypróbuj nasz przepis na roladę ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym. Ten obiad w stylu słonecznej, włoskiej kuchni od razu poprawi Ci samopoczucie!
Gnocchi to znany włoski przysmak, którym całe włoskie rodziny zajadają się od wieków. Chociaż w każdym regionie Włoch przyrządza się gnocchi trochę inaczej, to te najbardziej popularne przypominają polskie kopytka. Bazą tej tradycyjnej, rodzinnej, włoskiej potrawy są ziemniaki i mąka, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Najpierw ugniata się ciasto, a następnie formuje małe kluseczki. Potem wystarczy za pomocą widelca wygnieść rowki, aby sos lepiej się trzymał i nie spływał. Te ziemniaczane kluseczki doskonały duet smakowy tworzą z sosem pomidorowym lub pesto.
– Gnocchi świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs. Jeśli chcemy przygotować sycący obiad, ale zależy nam na tym, aby danie nie było zbyt skomplikowane i pracochłonne, włoskie kluseczki podane z gotową roladą ze szpinakiem (np. ZM Pekpol) i sosem pomidorowym będą idealne. Aby urozmaicić posiłek warto zaserwować danie z sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Rolada ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym, podawana z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa