Poznajcie tradycyjną kuchnię Podhala!

Hałuski z potrawką z jagnięciny - przepis kulinarny.
Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy? Oto przepis na jedną z nich.

Hałuski z potrawką z jagnięciny (TM6)

 45 min.  1 godz. 50 min.  Średni  4 porcje  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2848.1 kJ, Wartość kaloryczna 680.3 kcal, Białko 29.8 g, Węglowodany 59.8 g, Tłuszcz 36 g, Tłuszcze nasycone 13 g, Błonnik 4.8 g, Sód 808.5 mg

Składniki

  • 45 g oleju rzepakowego
  • 400 g jagnięciny, np. łopatki lub udźca, bez kości, pokrojonej w plastry (0,5 x 1 x 5 cm)
  • ½-1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonego wina, np. Madera
  • 200 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta kardamonu, mielonego
  • 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 60 g oscypka, pokrojonego na 3 cm kawałki lub 60 g wędzonego sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 140 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Przydatne przybory kuchenne

  • duży garnek, miska, łyżka cedzakowa

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać 200 g jagnięciny, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać pozostałe 200 g jagnięciny, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do naczynia ze zrumienioną jagnięciną, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 15 g oleju, cebulę i marchewkę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 5 min/Varoma/obr. 1.
  6. Dodać zrumienioną jagnięcinę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, cynamon, kardamon, ¼ łyżeczki soli i pieprz, gotować 25-30 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby potrawka nie ostygła. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  9. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mąkę i pozostałą 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić 20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
  10. Łyżką maczaną we wrzątku nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance miski niewielkie podłużne kluseczki. Kluseczki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3-4 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać z nadmiaru wody.
  11. Hałuski podawać z potrawką z jagnięciny, udekorowane śmietaną, rozdrobnionym oscypkiem i natką pietruszki.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

  1. Na patelnię wlać 15 g oleju, dodać 200 g jagnięciny, podsmażać aż do zrumienieina mięsa. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Ponowić czynność z pozostałą częścią jagnięciny.
  3. Rozdrobnić papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić i przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej.
  4. Rozdrobnić cebulę i marchewkę, a następnie przełożyć na patelnię. Wszystko razem dusić przez około 4 minuty.
  5. Dodać wino, odparowywać. Przełożyć do garnka.
  6. Dodać zrumienioną jagnięcinę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, cynamon, kardamon, ¼ łyżeczki soli i pieprz, gotować przez około 30 minut. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby potrawka nie ostygła.
  7. Posiekać oscypek.
  8. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  9. Posiekać drobno ziemniaki. Dodać mąkę i sól. Wymieszać razem. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać. Przełożyć do miski.
  10. Łyżką maczaną we wrzątku nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance miski niewielkie podłużne kluseczki. Kluseczki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3-4 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać z nadmiaru wody.
  11. Hałuski podawać z potrawką z jagnięciny, udekorowane śmietaną, rozdrobnionym oscypkiem i natką pietruszki.

Wskazówka

  • Hałuski to podhalańskie kluski przygotowane z mączystych odmian ziemniaków (tzw. typ C, np. Bryza, Gracja, Ibis) i mąki pszennej. Masa na kluski przygotowana z ziemniaków innych typów kulinarnych będzie zbyt wodnista, co spowoduje, że hałuski rozpadną się w trakcie gotowania.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa










Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat