Hałuski z potrawką z jagnięciny (TM6)
45 min. 1 godz. 50 min. Średni 4 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2848.1 kJ, Wartość kaloryczna 680.3 kcal, Białko 29.8 g, Węglowodany 59.8 g, Tłuszcz 36 g, Tłuszcze nasycone 13 g, Błonnik 4.8 g, Sód 808.5 mg
Składniki
- 45 g oleju rzepakowego
- 400 g jagnięciny, np. łopatki lub udźca, bez kości, pokrojonej w plastry (0,5 x 1 x 5 cm)
- ½-1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonego wina, np. Madera
- 200 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 1 szczypta kardamonu, mielonego
- 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g oscypka, pokrojonego na 3 cm kawałki lub 60 g wędzonego sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 140 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
Przydatne przybory kuchenne
- duży garnek, miska, łyżka cedzakowa
Części Thermomixa
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:
- Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać 200 g jagnięciny, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać pozostałe 200 g jagnięciny, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do naczynia ze zrumienioną jagnięciną, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 15 g oleju, cebulę i marchewkę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 5 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać zrumienioną jagnięcinę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, cynamon, kardamon, ¼ łyżeczki soli i pieprz, gotować 25-30 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby potrawka nie ostygła. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mąkę i pozostałą 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić 20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
- Łyżką maczaną we wrzątku nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance miski niewielkie podłużne kluseczki. Kluseczki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3-4 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać z nadmiaru wody.
- Hałuski podawać z potrawką z jagnięciny, udekorowane śmietaną, rozdrobnionym oscypkiem i natką pietruszki.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
- Na patelnię wlać 15 g oleju, dodać 200 g jagnięciny, podsmażać aż do zrumienieina mięsa. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ponowić czynność z pozostałą częścią jagnięciny.
- Rozdrobnić papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić i przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej.
- Rozdrobnić cebulę i marchewkę, a następnie przełożyć na patelnię. Wszystko razem dusić przez około 4 minuty.
- Dodać wino, odparowywać. Przełożyć do garnka.
- Dodać zrumienioną jagnięcinę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, cynamon, kardamon, ¼ łyżeczki soli i pieprz, gotować przez około 30 minut. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby potrawka nie ostygła.
- Posiekać oscypek.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
- Posiekać drobno ziemniaki. Dodać mąkę i sól. Wymieszać razem. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać. Przełożyć do miski.
- Łyżką maczaną we wrzątku nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance miski niewielkie podłużne kluseczki. Kluseczki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3-4 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać z nadmiaru wody.
- Hałuski podawać z potrawką z jagnięciny, udekorowane śmietaną, rozdrobnionym oscypkiem i natką pietruszki.
Wskazówka
- Hałuski to podhalańskie kluski przygotowane z mączystych odmian ziemniaków (tzw. typ C, np. Bryza, Gracja, Ibis) i mąki pszennej. Masa na kluski przygotowana z ziemniaków innych typów kulinarnych będzie zbyt wodnista, co spowoduje, że hałuski rozpadną się w trakcie gotowania.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa