Jeśli chcesz wyzwolić swoją kreatywność w kuchni, quiche będzie idealną potrawą do kulinarnych eksperymentów. Wprawdzie składniki bazowe są przeważnie takie same: jajka, śmietana, ale już dodatki możesz dowolnie zmieniać. Mogą to być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Aby quiche był pożywny i dodawał energii, warto wzbogacić go wędliną, która jest bogatym źródłem białka, np. szynką Kurpiowskie Specjały. To wędlina z wysokiej jakości mięsa wieprzowego – świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Quiche z cukinią, fetą i szynką
Składniki:
Nadzienie:
Jak przygotować:
Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Fot. ZM Pekpol Ostrołęka
Informacja prasowa