Proste przepisy na Halloween

Zapiekane pajączki - przepis kulinarny.
Podpowiadamy, jakie halloweenowe smakołyki można wyczarować z parówek, ciasta francuskiego oraz kolorowych warzyw. A zatem – przekąska albo psikus! Dobrej zabawy!

Zapiekane pajączki

Składniki:

  • 6 parówek cielęcych (np. cielaszki od JBB)
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta na pizzę
  • bazylia suszona
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • oliwki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Cielaszki, pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni z odrobiną oliwy. Z ciasta na pizzę wytnij koła o średnicy naczyń do zapiekania, w których będziesz tworzyć pajączki oraz paski, z których później uformujemy nogi pajączków. Naczynia do zapiekania napełnij pozostałym ciastem na pizzę. Nałóż farsz, przykryj wyciętym wcześniej kawałkiem ciasta i uformuj nóżki pająka. Całość posmaruj rozmąconym jajkiem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu udekoruj pajączki, wycinając z czarnych oliwek oczy.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat