Przepis na churrosy

Pyszny karnawał - wykorzystaj przepis na churrosy.
Karnawał to nie tylko czas spotkań z przyjaciółmi, ale również czas pysznych przekąsek i deserów. Jedną z propozycji, która zachwyci każdego miłośnika słodkości są churrosy, czyli tradycyjny hiszpański wypiek. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 2,5 łyżki białego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 litry oleju (do smażenia)
  • ½ szklanki białego cukru do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
W małym rondelku na średnim ogniu połącz ze sobą wodę, 2,5 łyżki cukru, sól i 2 łyżki oleju roślinnego. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Następnie dodaj do rondelka mąkę i dokładnie wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Gdy całość utworzy jednolitą kulę, masa będzie gotowa.

W głębokim garnku rozgrzej olej do 190 stopni. Ciasto podziel na 6 części i wkładaj je do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskaj paski o długości około 8-10cm - możesz je odcinać na przykład nożyczkami. Churrosy smaż, aż zarumienią się na złoty kolor, a następnie wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
W osobnej misce połącz ½ szklanki cukru oraz cynamon. Odsączone churrosy obtocz w tej mieszance.  Twój przepyszny deser jest gotowy!

Churrosy możesz podawać z ulubionym sosem, na przykład czekoladowym. Idealnie będą komponować się także z różowym półsłodkim musującym winem gruzińskim Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny.  

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat