Trudno o lepszy pretekst do poszerzania swojej wiedzy kulinarnej i doskonalenia umiejętności. Nie stój z boku, gdy znajomi wymieniają się kolejnymi, smakowitymi recepturami. Nie trzeba wielomiesięcznych kursów gotowania, by stać się mistrzem rusztu. Potrzeba jedynie praktyki!
Przygotowanie jedzenia i grilla
Jeśli planujesz mięsną ucztę, nie sposób pominąć zamarynowania mięsa w ziołach, przyprawach i innych dodatkach. Dzięki nim stanie się delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne. Warto pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem, by mięso mogło spędzić w pachnącej mieszance całą noc. Wyjmij je z lodówki jeszcze zanim rozpalisz grill. Niech ma chwilę (a najlepiej pełną godzinę) na zaklimatyzowanie się w temperaturze pokojowej. Mięso, które ląduje na ruszcie tuż po wyjęciu z lodówki, piecze się nierównomiernie, a cały proces trwa znacznie dłużej.
Zwróć uwagę także na sam grill. Używaj tylko węgla drzewnego i podpałki bazującej na naturalnych składnikach. Przecież nie chcesz, by niezdrowe substancje przeniknęły do twojej popisowej potrawy! Pamiętaj, że grillowanie nie polega na gwałtownym pieczeniu jedzenia na dużym ogniu, a na spokojnym ich przyrządzaniu nad żarem. Mięsa, warzywa i owoce dobrze jest umieścić na żaroodpornych tackach. Rybę najlepiej przyrządzać w folii aluminiowej, ewentualnie w specjalnych koszyczkach.
Pierwsze koty za płoty – niektóre składniki okazały się niedopieczone lub spalone? Każdemu może się zdarzyć! Jednak takie elementy nie nadają się już do jedzenia. Jesteśmy pewni, że większość twoich potraw uda się znakomicie, lecz weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Po zdjęciu z grilla pozwól mięsu przez kilka minut „odpocząć” – dzięki temu zachowa wszystkie swoje soki. Chcesz to sprawdzić na własnej skórze, a raczej podniebieniu? Pójdź za radą szefa kuchni marki Knorr i zaserwuj gościom karkówkę z grilla z sosem tzatziki. Nowe spojrzenie na dobrze znane danie.
Karkówka z grilla z sosem tzatziki
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot. Knorr
Informacja prasowa