Przepis na grilla dla początkujących

Opublikowano: 2019-05-09
Karkówka z grilla z sosem tzatziki - przepis.
To nie tylko świetna okazja do spotkań w gronie przyjaciół i rodziny oraz spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Trudno o lepszy pretekst do poszerzania swojej wiedzy kulinarnej i doskonalenia umiejętności. Nie stój z boku, gdy znajomi wymieniają się kolejnymi, smakowitymi recepturami. Nie trzeba wielomiesięcznych kursów gotowania, by stać się mistrzem rusztu. Potrzeba jedynie praktyki!

Przygotowanie jedzenia i grilla
Jeśli planujesz mięsną ucztę, nie sposób pominąć zamarynowania mięsa w ziołach, przyprawach i innych dodatkach. Dzięki nim stanie się delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne. Warto pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem, by mięso mogło spędzić w pachnącej mieszance całą noc. Wyjmij je z lodówki jeszcze zanim rozpalisz grill. Niech ma chwilę (a najlepiej pełną godzinę) na zaklimatyzowanie się w temperaturze pokojowej. Mięso, które ląduje na ruszcie tuż po wyjęciu z lodówki, piecze się nierównomiernie, a cały proces trwa znacznie dłużej.

Zwróć uwagę także na sam grill. Używaj tylko węgla drzewnego i podpałki bazującej na naturalnych składnikach. Przecież nie chcesz, by niezdrowe substancje przeniknęły do twojej popisowej potrawy! Pamiętaj, że grillowanie nie polega na gwałtownym pieczeniu jedzenia na dużym ogniu, a na spokojnym ich przyrządzaniu nad żarem. Mięsa, warzywa i owoce dobrze jest umieścić na żaroodpornych tackach. Rybę najlepiej przyrządzać w folii aluminiowej, ewentualnie w specjalnych koszyczkach.

Pierwsze koty za płoty – niektóre składniki okazały się niedopieczone lub spalone? Każdemu może się zdarzyć! Jednak takie elementy nie nadają się już do jedzenia. Jesteśmy pewni, że większość twoich potraw uda się znakomicie, lecz weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Po zdjęciu z grilla pozwól mięsu przez kilka minut „odpocząć” – dzięki temu zachowa wszystkie swoje soki. Chcesz to sprawdzić na własnej skórze, a raczej podniebieniu? Pójdź za radą szefa kuchni marki Knorr i zaserwuj gościom karkówkę z grilla z sosem tzatziki. Nowe spojrzenie na dobrze znane danie.

Karkówka z grilla z sosem tzatziki

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g karkówki pokrojonej w steki o grubości w 1 cm
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego z jogurtem
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 6 Goździków z Indonezji Knorr
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 zielone ogórki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć w moździerzu na grube okruchy goździki oraz czarny pieprz.
  2. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, Przyprawę do grilla Knorr, musztardę francuską i rozkruszone przyprawy. W marynacie umieść mięso i odstaw je na przynajmniej godzinę w chłodnym miejscu.
  3. Zamarynowane steki umieść na średnio rozgrzanym grillu i smaż je przez około 10 minut z każdej strony, aż zmiękną i nie będzie z nich wypływała krew.
  4. Przygotuj sos tzatziki. W tym celu obierz i usuń gniazda nasienne z ogórków i posiekaj pęczek mięty. Warzywa pokrój kosteczkę albo zetrzyj na tarce, a następnie całość połącz z sosem czosnkowym.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd