Przepis na gruziński deser

Gruzińskie Churachele - przepis.
Gruzja to nie tylko piękne widoki i wspaniałe wino, ale również pyszna, aromatyczna kuchnia.

Chaczapuri, chinkali czy tolma to klasyki gruzińskiej kuchni, które powinien znać każdy miłośnik tego kraju. Mało jednak mówi się o gruzińskich słodyczach, które są równie dobre i wyróżniają się niekonwencjonalną formą. Takie właśnie są churachele – zdrowe, pyszne i w ogóle nie przypominają słodyczy. Sprawdź nasz przepis i poczuj klimat Gruzji we własnym domu!

Gruzińskie Churachele

Składniki:

  • 300 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 2,5 kg zielonych winogron
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • igła i nitka

Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z winogrona, wlej do garnka i doprowadź  do wrzenia. Mąkę kukurydzianą zmieszaj w kubku z niewielką ilością wody. Następnie wlej do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj. Na igłę nawlecz nitkę i zrób supełek. Nawlecz orzechy pozostawiając po obu stronach ok. 8 cm wolnego miejsca. Jeśli masa owocowa jest już gładka i gęsta zamocz w niej orzechy i wywieś na 25 minut. Czynność powtórz dwa razy. Twoje churchele powinny wysychać minimum dobę. By podkreślić smak deseru podaj z Satrapezo Icewine Rkatsiteli od Marani.

Smacznego!

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat