Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Seromak z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole?

Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak. Kruchy spód, wypełniony aromatycznymi bakaliami mak oraz wierzch z  kremowego, lekko wilgotnego sernika na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony sprawią, że każdy kęs zachwyci bogactwem tradycyjnych świątecznych smaków .

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (75 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej (170 g)
  • 1 żółtko ( z jajka o rozm. L)

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
  • 2 jajka (rozm. L)
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 1/2 szklanki kaszy manny (90 g)
  • Posiekane migdały, suszone morele, orzechy,  rodzynki, żurawina- według upodobań

Masa serowa:

  • 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 4  jajka (rozm. L)
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)

Przygotowanie:
Prostokątną formę o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, wyłóż do formy i lekko ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C. Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak z puszki i kaszę manną oraz ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Na masę makową wyłóż łyżką masę serową. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz aż się lekko zarumieni (60-80 minut). Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.

Smacznego!

Fot. Mój Ulubiony
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat