Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych zalet posiadają przyprawy. Wpływają nie tylko na lepszy smak i zapach spożywanych produktów, ale posiadają również właściwości trawienne i lecznicze. Przyprawy są bogate w witaminy, makroelementy oraz olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru w dodawaniu przypraw do potraw. Stosowanie ich w nadmiarze mogą podrażnić wątrobę, nerki, a także przewód pokarmowy.
Ciekawym jest fakt, że bardzo dużo ludzi wierzy w przestarzałą i absolutnie nieprawdziwą tezę, iż ostre przyprawy szkodzą zdrowiu. Do tej pory nie stwierdzono przypadku zatrucia pieprzem czy ostrą papryką w wyniku ciągłego przyjmowania tych przypraw. Wszystkie dodatki przyjmowane, a następnie trawione przez żołądek, nie powodują podrażnień.
Właściwości najbardziej popularnych przypraw:
Oprócz powyższych drogocenne właściwości posiadają również goździki - mające działanie odmładzające i uspokajające, ziele angielskie wspomagające żołądek, gałka muszkatołowa pobudzająca trawienie tłuszczów, rozmaryn, który działa moczopędnie oraz żółciopędnie, cynamon dodaje energii.
Naturalne przyprawy wykazują pozytywne znaczenie dla organizmu. Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w rośliny rozgrzewające, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Świetnie sprawdzają się przy różnych dolegliwościach m.in. problemach trawiennych, przeziębieniu.
Patrycja Trzcionkowska
(patrycja.trzcionkowska@dlalejdis.pl)
Apteka natury. Poradnik zdrowia. Ziołolecznictwo. Akupresura. Masaż Shiatsu, Jadwiga Górnicka, Wydawnictwo AWM, Warszawa
Fot. pixabay.com