Karolina i Maciej Szaciłło to małżeństwo ekspertów od zdrowego żywienia. Na prowadzonych przez siebie kursach, szkoleniach i warsztatach dzielą się swoją ogólną wiedzą o roślinach pomieszaną z ziołolecznictwem i ajurwedą. Ich poradniki dietetyczne np. „Jedzenie, które leczy”, „Dieta Raw Food”, czy „Para w kuchni” pełne są wskazówek mających wspierać czytelników w ich walce z np. otyłością, chorobami cywilizacyjnymi czy nawet depresją.
Najnowszą książką ich autorstwa, która ukazała się na naszym rynku, jest poradnik „Przyprawy, które leczą”. Jeśli mówimy o przyprawach, zwykle na myśl przychodzi nam kuchnia i dodawanie ich do konkretnych dań w celu poprawy smaku czy uzyskania odpowiedniego aromatu. Karolina i Maciej Szaciłło w „Przyprawach, które leczą” przekonują, że owszem przyprawy stanowią niejednokrotnie niesamowite dodatki do potraw, ale warto nie zapominać o tym, że wiele z nich ma właściwości lecznicze.
Nie licząc wstępu, książka składa się z mini rozdziałów, z kórych każdy dotyczy innej przyprawy. Znajdziemy tu rozdziały o tych bardzo popularnych jak np. kminek, sól, pieprz, bazylia czy papryka, ale również o nietypowych i nieznanych jak: galangal, sumak czy tamarynda.
Każda z przypraw została przez autorów bardzo dokładnie opisana. Czytelnik poznaje jej: właściwości, pochodzenie, zastosowanie w kuchni oraz wykorzystanie w leczeniu różnego rodzaju schorzeń (od kataru po zapalenia stawów, czy łagodzenie objawów Hashimoto). W takim rozdziale znajdzie również kilka słów od fitoterapeutki oraz konsultanta ajurwedyjskiego. Dopełnieniem informacji o przyprawie są 1-2 przepisy w których można jej użyć. Zarówno potrawy jak i połączenia smaków proponowane przez autorów są naprawdę niestandardowe.
Myślę, że takiej książki jak „Przyprawy, które leczą” nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Powoli wracamy do natury, chcąc czerpać z niej jak najwięcej, stąd książka Szaciłłów stanowi do tego doskonałą inspirację. Wiedza o tym, jak umiejętnie wykorzystywać przyprawy, by dania z nimi cieszyły nasze podniebienia, ale i wpływały pozytywnie na nasze zdrowie, jest naprawdę niezastąpiona.
Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)
Karolina i Maciej Szaciłło, „Przyprawy, które leczą”, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa, 2018 r.