„Przyprawy, które leczą” – recenzja

Recenzja książki „Przyprawy, które leczą”.
Rośliny stosowane są nie tylko jako źródło pokarmu, ale również jako remedium na różnego rodzaju choroby. W tych mniej i bardziej znanych drzemie naprawdę niesamowita moc.

Karolina i Maciej Szaciłło to małżeństwo ekspertów od zdrowego żywienia. Na prowadzonych przez siebie kursach, szkoleniach i warsztatach dzielą się swoją ogólną wiedzą o roślinach pomieszaną z ziołolecznictwem i ajurwedą. Ich poradniki dietetyczne np. „Jedzenie, które leczy”, „Dieta Raw Food”, czy „Para w kuchni” pełne są wskazówek mających wspierać czytelników w ich walce z np. otyłością, chorobami cywilizacyjnymi czy nawet depresją.

Najnowszą książką ich autorstwa, która ukazała się na naszym rynku, jest poradnik „Przyprawy, które leczą”. Jeśli mówimy o przyprawach, zwykle na myśl przychodzi nam kuchnia i dodawanie ich do konkretnych dań w celu poprawy smaku czy uzyskania odpowiedniego aromatu. Karolina i Maciej Szaciłło w „Przyprawach, które leczą” przekonują, że owszem przyprawy stanowią niejednokrotnie niesamowite dodatki do potraw, ale warto nie zapominać o tym, że wiele z nich ma właściwości lecznicze.

Nie licząc wstępu, książka składa się z mini rozdziałów, z kórych każdy dotyczy innej przyprawy. Znajdziemy tu rozdziały o tych bardzo popularnych jak np. kminek, sól, pieprz, bazylia czy papryka, ale również o nietypowych i nieznanych jak: galangal, sumak czy tamarynda.

Każda z przypraw została przez autorów bardzo dokładnie opisana. Czytelnik poznaje jej: właściwości, pochodzenie, zastosowanie w kuchni oraz wykorzystanie w leczeniu różnego rodzaju schorzeń (od kataru po zapalenia stawów, czy łagodzenie objawów Hashimoto). W takim rozdziale znajdzie również kilka słów od fitoterapeutki oraz konsultanta ajurwedyjskiego. Dopełnieniem informacji o przyprawie są 1-2 przepisy w których można jej użyć. Zarówno potrawy jak i połączenia smaków proponowane przez autorów są naprawdę niestandardowe.

Myślę, że takiej książki jak „Przyprawy, które leczą” nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Powoli wracamy do natury, chcąc czerpać z niej jak najwięcej, stąd książka Szaciłłów stanowi do tego doskonałą inspirację. Wiedza o tym, jak umiejętnie wykorzystywać przyprawy, by dania z nimi cieszyły nasze podniebienia, ale i wpływały pozytywnie na nasze zdrowie, jest naprawdę niezastąpiona.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Karolina i Maciej Szaciłło, „Przyprawy, które leczą”, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa, 2018 r.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat