Przysmaki last minute!

Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią - przepis kulinarny
Z myślą o tych, którzy zostawili kulinarne przygotowania na ostatnią chwilę, a jednocześnie szukają nowych pomysłów na świąteczne menu, przedstawiamy sprawdzony przepis na sztandarowe świąteczne danie.

Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g szynki biebrzówki (np. od JBB)
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Gotowy farsz wystudź.
  2. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  4. Podawaj z barszczem czerwonym.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat