Składniki:
Ciasto:
Krem:
Cukier puder Diamant do posypania
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi). Piec ok. 25 minut w 200° C. Ostudzić i przekroić na pół.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.
Fot. Diamant
Informacja prasowa