Wieczorne spotkanie ze znajomymi w naszym domu, oznacza przede wszystkim czas spędzony na kulinarnych eksperymentach. Unoszące się w powietrzu zapachy warzyw i świeżych ziół, rozgardiasz, stos garnków na kuchence, z których czasem wyleje się woda, to esencja prawdziwego gotowania i momenty, które każdy z nas kocha najbardziej. Gotowanie to przeważnie wszechobecny, ale przyjemny kulinarny chaos, który na pewno pomagają nam opanować dodatki do naszych potraw, takie jak sos Łowicz – pasujący do większości dań, pyszny, a jednocześnie z dobrym składem. Dzięki sosom Łowicz spod naszych rąk wychodzą przepyszne dania, a my mamy więcej czasu dla siebie, a podczas kolacji dla zaproszonych gości.
Jakie potrawy zaserwować gościom?
Lato sprzyja lekkim, sezonowym potrawom, dla którym idealną bazą będą sosy Łowicz – zapewnią różnorodność na stole, a każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Dla fanów dań rybnych warto natomiast przygotować rybę a’la po grecku, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego, którego subtelna słodycz uzupełniona o lekko kwaśny smak podbije łagodny smak ryby i nada daniu wyrazistości.
Ryba a ‘la po grecku w sosie słodko-kwaśnym ŁOWICZ
Składniki:
Przygotowanie:
Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180. W czasie gdy ryba będzie w piekarniku, ugotuj soczewicę, tak aby była sypka (gotuj przez ok. 25 minut). Sól dodaj pod koniec gotowania. Gotową potrawę z ryby posyp posiekaną natką.
Sosy Łowicz to nie tylko idealne uzupełnienie każdego dania, ale przede wszystkim odpowiednio skomponowane składniki najwyższej jakości. Ich bazę stanowią starannie wyselekcjonowane warzywa, zioła i naturalne przyprawy. Co istotne, w składzie nie znajdziemy konserwantów, co gwarantuje smak i świeżość każdego sosu.
Czas na ucztę!
Powszechnie wiadomo, że „jemy oczami”, a więc od stworzenia smacznych potraw dzieli nas jeszcze jeden krok. Podczas spotkania ze znajomymi powinniśmy również zadbać o adekwatną oprawę wieczoru. Eleganckie, odpowiednio dobrane talerze podkreślą wizualne walory przygotowanych wcześniej dań. Dodatkowo, sentymentalnego klimatu dodadzą lampki, bezzapachowe świeczki w słoiczkach oraz modne w tym sezonie rozety, rozwieszone nad stołem. Lekkie i smaczne dania, pasująca do nich zastawa i dodatki sprawią, że czas spędzony w gronie przyjaciół będzie dla nich i dla nas prawdziwą przyjemnością.
Fot. ŁOWICZ
Informacja