Raw Food – dieta na surowo

Surowa dieta - raw food.
W czasach odżywiania się tłustymi pokarmami z dużą ilością cukrów i konserwantów, w opozycji zaczęła rozwijać się moda na witarianizm - dietę opartą na surowych i naturalnych produktach roślinnych.

Jaki jest jej fenomen?
Witarianizm to inaczej odżywianie się produktami nieprzetworzonymi, w głównej mierze są to owoce i warzywa. Raw food opiera się na przekonaniu, że posiłki powinny być przygotowane bez żadnej obróbki termicznej przekraczającej 45 stopni. Menu składa się z warzyw, owoców, nasion, kiełków, orzechów, wodorostów, olejów (tłoczonych na zimno) oraz niepasteryzowanych miodów. Niektóre osoby sięgają także po surowe jaja, mięso (carpaccio), ryby (sashimi) oraz niehomogenizowane przetwory mleczne (mleko, sery).

Miłośnicy tego sposobu odchudzania uważają, że przynosi ono dużo korzyści: poprawia samopoczucie, eliminuje alergie i migreny, zapobiega chorobom cywilizacyjnym (np. cukrzycy) i nowotworom oraz zwalcza nadwagę.

Jeżeli rozważamy przejście na tę dietę, należy to robić małymi kroczkami. Nie powinno się gwałtownie zmieniać swoich nawyków żywieniowych, ponieważ nie wiadomo jak zareaguje nasz organizm. Najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowa rezygnacja z dotychczasowego jedzenia i wprowadzanie w to miejsce surowych produktów.

Sposoby przygotowania posiłków
Wydawać by się mogło, że jest to najprostsza dieta świata. Otóż nic bardziej mylnego. Przygotowanie posiłków innych niż sałatki może być czasochłonne oraz wymaga posiadania urządzeń kuchennych, takich jak robot kuchenny, sokowirówka czy mikser. Głównym sposobem przyrządzania jedzenia jest moczenie np. surowych ziaren i orzechów, by nadać im nieco strawności. Innymi popularnymi metodami są kiełkowanie - po moczeniu nasiona mogą kiełkować, dlatego też należy je przenieść do suchego naczynia i zostawić w temperaturze pokojowej, oraz suszenie – przygotowanie suszonych pomidorów lud rodzynek. Witarianie twierdzą, że najlepszy posiłek składa się z połączenia surowych produktów o różnej konsystencji.

Plusy surowej diety
Wiadome jest, że najwięcej witamin dostarczają nam nieprzetworzone owoce i warzywa. Miłośnicy raw food zgodnie twierdzą, że dzięki temu przez bardzo długi czas mogą cieszyć się dobrym zdrowiem, młodym wyglądem oraz szczupłą sylwetką. Wielką zaletą jest również poprawa stanu zdrowia: stężenia glukozy we krwi (według badań amerykańskich naukowców) oraz zmniejszenie masy ciała.

Komu dieta nie służy
Surowa dieta” wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. W związku z konsumowaniem roślinnej piramidy żywienia, z menu eliminowane są produkty nabiałowe oraz węglowodany złożone. Dlatego też doprowadza to do stanu osłabienia organizmu, problemów z koncentracją, ospałością i brakiem sił witalnych. Dieta ta przeznaczona jest wyłącznie dla ludzi zdrowych i dorosłych.

Innym minusem raw food jest niedobór znacznej ilości witamin i minerałów, np. cynku, żelaza, selenu czy witaminy B. U niektórych kobiet poniżej 45. roku życia może zaniknąć miesiączka.

Kolejnym problemem, z którym borykają się witarianie jest wychłodzenie organizmu. Prawidłowy proces trawienia zachodzi w organizmie w temperaturze 38 stopni (tyle jest w naszym żołądku). Dlatego też zanim nasz system rozpocznie trawienie surowych produktów musi zainwestować dużo energii, żeby ogrzać potrawę.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat