Rodzinny obiad na co dzień i od święta!

Opublikowano: 2020-06-30
Łosoś pieczony w folii - przepis kulinarny.
Jesteśmy przyzwyczajeni, że głównie w niedziele i święta jadamy wspólnie.

Wówczas obiad jest wystawny i składa się z kilku dań. Rodzinne obiady natomiast warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne! Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie! Brzmi nieźle? Zatem do dzieła!

Ryba nie tylko z rusztu
Tradycyjny polski obiad, składający się z kotleta schabowego oraz rosołu, powoli idzie już w odstawkę. Coraz częściej przekonujemy się do dań kuchni świata oraz do ryb. Takie propozycje obiadowe są smaczne i przede wszystkim zdrowe! To również świetna alternatywa dla tłustych i ciężkostrawnych mięs. Łosoś w towarzystwie koperku z pewnością zachwyci smakiem całą rodzinę.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:

  • 2 porcje filetów z łososia
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu
  • 1 ostra papryczka
  • przyprawa do ryb
  • 1 cytryna
  • koperek
  • sól
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  1. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrą papryczkę przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Porcję łososia ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej wysmarowanej Delmą Maślany smak 80% tłuszczu, oprósz przyprawą do ryb, odrobiną soli, posiekanym koperkiem i posyp pokrojoną papryczką.
  3. Całość skrop sokiem z cytryny. Brzegi folii zawiń u góry nad rybą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. W tym czasie pomidorki umyj i natnij u góry.
  4. Po 10 minutach pieczenia folię nad rybą odkryj, dołóż do ryby nacięte pomidorki i piecz jeszcze około 10 minut.
  5. Przed podaniem połóż na gorącej rybie łyżeczkę Delmy Maślany smak.

Fot. Delma
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat