Wówczas obiad jest wystawny i składa się z kilku dań. Rodzinne obiady natomiast warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne! Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie! Brzmi nieźle? Zatem do dzieła!
Ryba nie tylko z rusztu
Tradycyjny polski obiad, składający się z kotleta schabowego oraz rosołu, powoli idzie już w odstawkę. Coraz częściej przekonujemy się do dań kuchni świata oraz do ryb. Takie propozycje obiadowe są smaczne i przede wszystkim zdrowe! To również świetna alternatywa dla tłustych i ciężkostrawnych mięs. Łosoś w towarzystwie koperku z pewnością zachwyci smakiem całą rodzinę.
Łosoś pieczony w folii
Składniki:
- 2 porcje filetów z łososia
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- 1 ostra papryczka
- przyprawa do ryb
- 1 cytryna
- koperek
- sól
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrą papryczkę przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
- Porcję łososia ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej wysmarowanej Delmą Maślany smak 80% tłuszczu, oprósz przyprawą do ryb, odrobiną soli, posiekanym koperkiem i posyp pokrojoną papryczką.
- Całość skrop sokiem z cytryny. Brzegi folii zawiń u góry nad rybą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. W tym czasie pomidorki umyj i natnij u góry.
- Po 10 minutach pieczenia folię nad rybą odkryj, dołóż do ryby nacięte pomidorki i piecz jeszcze około 10 minut.
- Przed podaniem połóż na gorącej rybie łyżeczkę Delmy Maślany smak.
Fot. Delma
Informacja prasowa