Roślinny burger z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie
- Czas przygotowania: 25 min.
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 opakowania Unbelievabull burger The Vegetarian Butcher
- 40 g świeżej bazylii
- 9 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 30 g wegańskiej alternatywy dojrzewającego twardego sera
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony KNORR
- 75 g wegańskiej alternatywy mozzarelli
- 4 ciabatty
- 50 g rukoli
- 2 pomidory
Sposób przygotowania:
- Pesto, uprażone orzeszki pini, czosnek, startą wegańską alternatywę sera dojrzewającego i bazylię umieść w kielichu blendera i dodaj oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku szczyptą soli i czarnego pieprzu.
- Skrop Unbelievabull burger The Vegetarian Butcher odrobiną oliwy z oliwek i smaż na grillu lub patelni po około 3-4 minuty z każdej strony, aż hamburgery będą gorące w środku. Pod koniec smażenia dodaj plasterek wegańskiej alternatywy sera mozzarella na wierzch. Pozwól serowi lekko stopić się na burgerach.
- Przekrój ciabattę, a następnie opiecz połówki na grillu lub w piekarniku. Gdy będą gotowe, posmaruj dolną część bułki pesto i połóż na niej rukolę, plaster pomidora i hamburgera. Całość przykryj górną częścią bułki i od razu podawaj.
Do burgera idealnie sprawdzą się grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, czy cebula. Wystarczy polać je odrobiną oliwy i doprawić przyprawami. Na grillu nie powinno również zabraknąć roślinnych szaszłyków, które od lat podbijają serca i kubki smakowe grillujących. Polecamy glazurowane szaszłyki z roślinnego kurczaka Chickened Out Chunks od The Vegetarian Butcher. Są doskonałą alternatywą dla szaszłyków typowo mięsnych, nie tylko prezentują się wspaniale, ale i smakują wyśmienicie. Te niezawodne kawałki roślinnego kurczaka doskonale sprawdzą się również serwowane w formie roślinnych souvlaki z sosem paprykowym BBQ.
Fot. The Vegetarian Butcher
Informacja prasowa