Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Kulinarne inspiracje Bonduelle - przepis kulinarny
Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Trudno wyobrazić sobie te święta bez wyjątkowych smaków i aromatów, stanowiących nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych. Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją.

Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.

Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Składniki:

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 70 ml oliwy EV
  • 50 g szpinaku baby
  • 20 ml octu winnego
  • 20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem. Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.

Fot. Bonduelle
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat