Sałatka z arbuzem w roli głównej

Letnia sałatka z arbuzem - przepis kulinarny.
Arbuz świetnie gasi pragnienie, ale okazuje się, że równie wspaniale komponuje się w sałatce.

Sałatka z arbuzem

  • 100g – rucoli
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • 200g ogórka zielonego
  • 50g sera blue
  • 100g arbuza
  • Miód
  • 50g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos. Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

Fot., żródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat