Sałatka tabbouleh
Wypróbujmy smaki kuchni libańskiej.
Tabbouleh z Violife Greek White
- Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Violife Greek White blok, pokrojonego w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 szklanka pomidorów, posiekanych i bez pestek
- 2 duże cebule dymki, posiekane
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ½ szklanki posiekanej, świeżej, natki pietruszki
- ½ szklanki posiekanej kolendry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę i sok z cytryny; odłóż na bok.
- Wsyp kaszę bulgur do dużej miski. Wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.
- Wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, natką pietruszki, kolendrą, cebulą dymką i miętą. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Odstaw przynajmniej na 30 minut, aby smaki się połączyły. Na wierzchu połóż kostki bloku Violife Greek White i posyp natką pietruszką.
Fot. Violife
Informacja prasowa